Po skalpih Bolgark je v igri celo prvo mesto

Slovenske odbojkarice v Kopru dvakrat na kolena spravile evropsko velesilo Bolgarijo, obakrat po petih nizih.

Objavljeno
20. junij 2014 20.41
Posodobljeno
20. junij 2014 20.41
regent/odbojka
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Koper - Bolgarija velja za evropsko velesilo tako v moški kot v ženski odbojki. Resda njena dekleta v letošnji evropski ligi nastopajo z zdesetkano zasedbo, kar pa ne zmanjšuje uspeha Slovenk, ki so jo na Obali v dveh dneh - obakrat s po 3:2 - dvakrat spravila na kolena in se znašla celo v igri za prvo mesto v skupini A.

Očitno je znal novi selektor Bruno Najdič (v tem je mojster!) izbranke psihološko pripraviti do te mere, da se nobenih tekmic ne ustrašijo več. In za nameček še navkljub temu, da je spisek odsotnih igralk pravzaprav celo daljši od seznama tistih, ki jih ima na razpolago.

Bolgarke so v drugi tekmi resda zmogle kar zelo zavidljivih 22 blokov - od tega jih je neverjetna šele 21-letna in kar 190 cm visoka Nasja Dimitrova sama zmogla 12 -, a je bilo to premalo za njihovo zmago. Tudi v domači vrsti sta se izkazali blokerki, Sara Hutinski in Valentina Založnik, ki sta skupaj zmogli kar 29 točk, od tega jih je prva šest dosegla z bloki, druga pa z asi. Kljub zaostanku z 1:2 v nizih Slovenke niso podlegle pritisku, še več: četrti niz so začele atomsko (8:1) in dokončno strle odpor močno favoriziranih gostij.

»Drugega dvoboja sem se nekoliko bal zaradi odigranih petih nizov dan pred tem. A dekleta so me še enkrat več presenetila, po zaostanku z 1:2 v nizih stisnila zobe in vpisala novo odmevno zmago. Po eni strani je res, da so nam tekmice primazale kar 22 blokov in da smo storili nekoliko več napak kot ponavadi, a to je posledica utrujenosti, ki ni prizanesla niti Bolgarkam. Glavno pa je, da smo v ključnih trenutkih dobro delovali in da nam je, ko se je lomil dvoboj, stekel tudi servis,« se je nazaj ozrl selektor Najdič, pod dosedanji del evropske lige pa takole potegnil črto: »Šest tekem, štiri zmage - to je vsekakor presenečenje, na katerega moramo biti ponosni. Zdaj smo pred novim izzivom, bojem za prvo mesto, ki pa nas ne sme zaslepiti. Morda nam bodo pomagale tudi sveže moči, ki se nam bodo pridružile na pripravah.«