POI: neuspešna pritožba slovenska tabora, Plank ostaja četrti

Henrik Plank je v Londonu osvojil četrto mesto v metu kopja, a bil vseeno nekoliko slabe volje, saj ga je ugnal sporni Mehičan.

Objavljeno
04. september 2012 14.26
Posodobljeno
04. september 2012 14.26
*jer* Paraolimpijci 2008
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

London - Na paraolimpijskih igrah v Londonu je za uvod šestega tekmovalnega dne danes atlet Henrik Plank osvojil četrto mesto v metu kopja v kategoriji 52/53, strelec Franc Pinter pa je bil 31. z malokalibrsko puško 60 strelov leže v kategoriji 1. Zvečer bodo na igrah nastopile še odbojkarice, ki jih čaka tekma z Japonsko.

Plank je z najboljšim metom 15,37 metra končal s preračunano 757 točkami na četrtem mestu in kot najboljši v svoji kategoriji 52. Pred njim so bili zmagovalec Jamajčan Alphnso Cunningham z 21,84 metra (985), Iranec Abdulreza Jokar je bil drugi z 20,72 metra (920), Mehičan Mauro Maximo de Jesus pa tretji z 20,14 metra (883).

»V redu je, dosegel je dva najboljša letošnja meta. Že na ogrevanju se je počutil super, nato je šlo odlično tudi v finalu,« je dejal Sebastijan Grosek, ki na igrah kot trener skrbi tudi za Planka. Dodal pa je, da se bodo v slovenski ekipi pritožili zaradi dosežka Mehičana de Jesusa, piše STA.

V slovenski ekipi namreč menijo, da za svojo kategorijo nepravilno izvaja mete, oziroma da ni ustrezno klasificiran, saj med metom dviguje zadnjo plat, česar ne bi smel. A vprašanje je, ali bo pritožba uspešna; Mehičanu so sicer že med tekmovanjem razveljavili dva meta, enega spornega pa priznali, kar pa je bilo dovolj, da je bil nazadnje pred Plankom.

Zaradi tega je bil slovenski atlet tudi nekoliko slabe volje. »Če rečem po domače - oni trije so 'kikiriki', ker so daleč pred vsemi. To je katastrofa, zato bom premislil, če bom še delal naprej. Težava je, da je Mehičan dvigoval zadnjico. To pa ni dovoljeno. Ampak vedno delajo isto, en met mu priznajo, ostale mu razveljavijo. Če je ostalo razveljavljeno, morajo biti pošteni, ker je vseskozi metal isto. Nimam kaj izgubiti. Meni je že četrto mesto super,« pa je o morebitni uspešni pritožbi dejal 38-letni atlet iz Šentjurja.

Že kmalu po koncu tekmovanja pa so v vodstvu slovensko pritožbo razveljavili, kar pomeni, da Plank ostaja na doseženem mestu.