Poklicni šport v poseben zakon

Zakon o športu: Vlada ga želi sprejeti do konca leta.

Objavljeno
24. maj 2016 13.58
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Ta teden bi lahko prišlo do formalnega oblikovanja osnutka zakona o športu (ZSpo), ki tako rekoč nastaja dve leti, v začetku leta pa je njegova (prva) javna obravnava sprožila veliko polemik. Tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) Maja Makovec Brenčič načrtuje, da bi lahko novi zakon stopil v veljavo do konca leta.

»Želimo pospešiti aktivnosti, povezane z nastajanjem zakona. Prejšnji teden smo se vnovič sestali z vodstvom Olimpijskega komiteja Slovenije, jutri nas čaka še sestanek s sindikatom in predstavniki panožnih športnih zvez, in sicer s poudarkom na delovno-pravni zakonodaji in o zaposlovanju športnikov,« je včeraj razkrila Maja Makovec Brenčič.

V teh dneh je izjemno živahno v športno-političnem miljeju. Nedavna seja izvršnega odbora OKS je bila burna kot le redkokdaj doslej, tudi znotraj športne družine nimajo povsem enotnega stališča do določenih vsebin, ki jih bo opredelil predlagani osnutek zakona. V tem kontekstu bo gotovo polemična tudi četrtkova seja izvršnega odbora OKS in pozneje na isti dan še seja skupščine OKS.

Gre za najmanj tri osnovne razlike, ki delijo športno družino: 1) vprašanje soglasja športnih zvez pri proračunih občin (osnutek ZSpo po novem predpisuje le mnenje, ne več soglasja); 2) vprašanje podeljevanja strokovnih licenc (IO OKS se je s tesnim glasovanjem odločil, da bi bilo to v domeni panožnih zvez, kar predvideva tudi ZSpo); 3) vprašanje odškodnine pri prestopih športnikov, ki bi bile z osnutkom novega ZSpo prepovedane, s čemer pa se ne strinjajo predvsem predstavniki nekaterih kolektivnih športov.

»Želimo, da se vzpostavi dialog na občinski ravni, toda ne s predpisanim soglasjem športne zveze. Saj manjše občine sploh nimajo športnih zvez, zato je aktualna pobuda za združevanje. Podeljevanje licenc? Menimo, da morajo panožne zveze skrbeti za standarde kakovosti in razvoj, mnoge morajo tudi slediti krovnim mednarodnim zvezam,« je ocenila resorna ministrica, na vprašanje o odškodninah pri prestopih mladih športnikov pa odgovorila: »Zveze ali klubi se bodo lahko še vedno dogovorili za prestope mladih športnikov.«

Z ministrico smo odprli tudi področje poklicnega športa. Delno posega vanj razprava o možnostih zaposlovanja športnikov, kar bodo obravnavali v sredo, o poklicnem športu v najširši obliki pa na MIZŠ razmišljajo skozi posebni zakon, o katerem bi začeli razpravljati po sprejetju osnutka zakona o športu. Ta naj bi šel čim prej na portal e-demokracija, torej v zaključno javno obravnavo. »Do konca leta ga želimo predstaviti v državnem zboru in ga nato tudi sprejeti,« je še dodala dr. Maja Makovec Brenčič.