Pol milijarde dolarjev za prenovo olimpijskega parka v Londonu

Olimpijsko prizorišče bo po prenovi dobilo novo ime (Olimpijski park kraljice Elizabethe) in bo namenjeno splošni uporabi.

Objavljeno
27. november 2012 16.36
reu olimpijski park
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

London - Dobre štiri mesece po koncu poletnih olimpijskih iger, ki so Britance stale kar devet milijard funtov, so v olimpijskem parku vnovič zarohneli gradbeni stroji. Mestne oblasti so namreč pričele s prenovo olimpijskih prizorišč, za kar so že namenili kar 292 milijonov funtov, po končanih delih pa bodo obstoječi objekti pripravljeni za obisk »navadnih smrtnikov«.

Dela so se že pričela v Hyde parku, kjer je ameriški plavalni superzvezdnik Michael Phelps avgusta osvojil že svojo rekordno 18. kolajno na OI. Okoli 1000 delavcev trenutno odstranjuje začasne tribune in ureja okolico. Precej bolj je negotova usoda olimpijskega štadiona, na katerem naj bi v prihodnosti igral West Ham. Mestne oblaste so že opozorile, da bo štadion uradno odprt šele leta 2015, zanimanje za najem pa naj bi izrazila še dva kluba, ki prav tako igrata v elitni premier league.

Vnovič so po olimpijskem prizorišču pričeli voziti turistični avtobusu, saj želijo s tem obuditi dogajanje v sicer zaspanem vzhodnem delu Londona. Dela naj bi se končala čez natanko leto dni, ko bo olimpijsko prizorišče dobilo tudi novo ime - Olimpijski park kraljice Elizabethe.

Slovo veterana Ainslieja

Prav danes pa je svojo upokojitev naznanil izkušeni britanski jadralec Ben Ainslie. 35-letni Britanec se je v zgodovino vpisal kot tekmovalec, ki je na petih zaporednih olimpijskih igrah osvojil kolajno, v Londonu je tako v razredu finn prišel do zlata.

»Ko se ozrem v preteklost, postanem čustven, saj na dan pridejo vsi ti čarobni trenutki. Prvo olimpijsko kolajno sem osvojil pred 16 leti v Atlanti, letos pa mi je pripadla čast, da na zaključni slovesnosti v Londonu nosim britansko zastavo. Domače igre so bile nekaj posebnega, toda sedaj je napočil čas, da se podam novim izzivom naproti, saj me na OI v Riu ne bo,« je svojo odločitev pojasnil britanski športni junak.