Poljake in Italijane položili, Srbov ne

Odbojka: Slovenci generalko pred skorajšnjim EP na Poljskem končali s porazom.

Objavljeno
18. avgust 2017 23.30
Kvalifikacije za svetovno prvenstvo v odbojki, tekma med Sloveniji in Portugalsko, Ljubljana, 26. maj 2017 [odbojka,kvalifikacije,Ljubljana,Slovenija,Portugalska]
Janez Porenta
Janez Porenta
Zemun – Če so slovenski odbojkarji na pripravljalnih gostovanjih pred skorajšnjim EP po enkrat sneli skalp evropskima velesilama Poljski in Italiji, pa so proti še tretji zasedbi s svetovnega vrha, Srbiji, dvakrat ostali praznih rok. Sinoči niso v rednem delu v Zemunu izvlekli niti niza, uspešnejši so bili v »podaljšku«.

Zdelo se je, da bi utegnila največje preglavice selektorju Slobodanu Kovaču tik pred odhodom v Krakov povzročati poškodba standardnega začetnega sprejemalca Klemna Čebulja, ki sprva ni izgledala resneje, naposled pa ga je prisilila, da bo izpustil EP in se posvetil okrevanju. Vendar pa je mini srbska turneja dokazala, da si selektor z odsotnostjo Korošca ne rabi beliti las. Na njegovo mesto je namreč posadil Alena Šketa, ki resda nima pravih izkušenj z velikih tekmovanj, saj je imel vselej status prve rezerve, a je po drugi strani nesporno kakovost dokazal v zadnji klubski sezoni pri Fenerbahčeju. Že v četrtek je bil najučinkovitejši mož na parketu, 22 točk je nanizal s kar 62-odstotno uspešnim napadom, štirimi asi in dvema blokoma. Tudi včeraj je bil razigran s 14 točkami in 60-odstotnim napadom.

Nimajo pa težav s sprejemalci zgolj Slovenci, imajo jih tudi Srbi, ki bodo potencialni tekmeci Kovačevih izbrancev v morebitnem repešažu ali četrtfinalu EP. Že v četrtkovem prvem obračunu se je poškodoval standardni član začetne sedmerke Marko Ivović, ki je pri poskusu bloka v drugem nizu doskočil na nogo soigralca Marka Podraščanina, kratko je potegnil desni gleženj, zaradi katerega njegov nastop na Poljskem še visi v zraku. Ivović v srbski izbrani vrsti pomeni toliko kot Čebulj v slovenski, selektor Nikola Grbić ima sicer ustrezno zamenjavo v Nemanji Petriću (ki resda ni v pravi formi), zato pa je pet pred dvanajsto ostal domala brez alternativ na klopi.

Tudi na včerajšnji generalki, v nasprotju z napovedmi, sprva niso dobili priložnosti vsi nosilci igre, temveč je podajalec Gregor Ropret zamenjal Dejana Vinčiča, ki je na parket vskočil šele ob polovici dvoboja. Gostje lahko objokujejo zamujeno priložnost v drugem nizu, ko so vodili z 21:17 in imeli celo štiri zaključne žoge, a v ključnih trenutkih nikakor niso našli odgovora za neugodne začetne udarce podajalca Nikole Jovovića, ki je bil najzaslužnejši za epski zasuk. V tretjem nizu sta bili moštvi še izenačeni pri 18. točki, slabši sprejem, ki je bil dan prej krepko na strani evropskih podprvakov, pa je tekmecem omogočil, da so v končnici tehtnico nagnili na svojo stran.

Selektorja sta se dogovorila, da bosta reprezentanci za zaprtimi vrati odigrali še četrti niz, v katerem so bili naši fantje, ki so hitro ušli z udobnih 15:8, prepričljivo boljši, predvsem po zaslugi mladega korektorja Tončka Šterna, ki je odlično nadomestil Mitjo Gasparinija in hitro nanizal 14 točk ob polovično uspešnem napadu. Slovenci so izgubili kljub kar 61-odstotnem napadu in desetim blokom, saj so si po drugi strani privoščili kar 44 napak, od tega 24 pri servisu.