Poljski odbojkarji tokrat brez Kubiaka in sodnikov

Slovenski odbojkarji od danes do nedelje branijo drugo mesto v skupini kvalifikacij za evropsko prvenstvo.

Objavljeno
23. maj 2014 01.44
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport
Ljubljana – Slovenski odbojkarji so se v zadnjih štirih poskusih vselej uvrstili na EP, od tega trikrat skozi dodatne kvalifikacije. Znova diši po podobnem razpletu, saj bodo od danes do nedelje v Stožicah branili 2. mesto v skupini, ki jim še pušča odprta vrata. Prvo mesto je domala že oddano Poljski, današnji (17) prvi tekmici Slovencev.

Pred današnjim prvim dvobojem s favorizirano Poljsko lahko Slovenci računajo na dve olajševalni okoliščini: tekmeci bodo nastopili brez standardnega člana začetne postave Michala Kubiaka, ki je bil v zadnjem medsebojnem obračunu najboljši sprejemalec v četi Stephana Antigaja (dosegel je tudi 14 točk), a si je že na ponedeljkovem večernem treningu zlomil roko in je vprašljiv celo za letošnje domače SP; poleg tega Poljaki tokrat ne bodo mogli računati na domačijsko sojenje, kot denimo v Wroclawu, vendar pa tudi Slovenci kot gostitelji bržkone ne bodo čutili pomoči delilcev pravice.

Nedeljska tekma je dokazala, da se naši fantje s favorizirano peto reprezentanco sveta lahko povsem dostojno kosajo, morda pa se celo nadejajo uspeha, če bodo znali ključne trenutke izpeljati preudarneje in učinkoviteje. Tudi selektorju Luki Slabetu se še pozna kratka trenerska kilometrina in si občasno – s celotnim strokovnim štabom vred – privošči kako osnovnošolsko napako, ki njegovo četo praviloma drago stane. Spomnimo: predlani je v klubskem dvoboju ACH Volleyja z Macerato v ligi prvakov na parket postavil drugačno postavitev, kot jo je prijavil, kar se na tako visoki ravni ne bi smelo zgoditi; v nedeljo pa se ni pravočasno odzval ob napačni sodniški odločitvi, češ da je že izkoristil dovoljeno število menjav v nizu, čeravno jih še ni, zato je po nepotrebnem nekaj točk v napadu odigral s siceršnjim liberom Miho Plotom.

Eden pomembnih členov v slovenski izbrani vrsti na prvem kvalifikacijskem turnirju je bil tudi sprejemalec Klemen Čebulj, ki nosi zastavo med mladim reprezentančnim rodom. »Morda bo za Poljake hendikep igranje brez Kubiaka, a je tudi rezervist Michal Winiarski odličen igralec, tako kot bolj ali manj vsi v tej zasedbi. Poljska je odbojkarska velesila, kar pa ne pomeni, da se je ne da spraviti na kolena. Že v Wroclawu smo bili blizu, morda se nam posreči v Stožicah,« poudarja član italijanske Ravenne, ki pa se dobro zaveda, kako pomembna bosta tudi preostala stožiška dvoboja v lovu za končno drugo mesto v skupini in s tem dodatne kvalifikacije: sobotni z Makedonijo (16) in nedeljski z Latvijo (19), s katero so Slovenci po prvem turnirju točkovno poravnani. »Ti dve tekmi preprosto moramo dobiti,« je odločen Čebulj. Ni pa odveč poudariti, da selektor Luka Slabe tokrat ne bo mogel računati na najboljšega igralca prvega turnirja Alena Pajenka (družinske obvezosti), namesto njega bo v ekipi mladi bloker Salonita Dane Mijatovič.