Ponomarenko Janićeva korak od OI

Kajakašica Špela Ponomarenko Janić se je na SP v šprintu na mirnih vodah uvrstila v finale A na 500 metrov.

Objavljeno
20. avgust 2015 22.38
mdr/oi london
M. Ž., Delo.si, STA
M. Ž., Delo.si, STA

Milano - Drugi tekmovalni dan svetovnega prvenstva v šprintu na mirnih vodah v Milanu je prinesel nastope štirih slovenskih čolnov. Najbolje je šlo Špeli Ponomarenko Janić, ki si je zagotovila finale A na 500 metrov in s tem boj za olimpijsko kvoto.

Ponomarenko Janićeva je v polfinalu nastopila v tretji skupini in se uvrstila na tretje mesto (1:50,060), kar je bilo na koncu dovolj za šesto mesto in napredovanje v finale. Najhitrejša je bila Madžarka Anna Karasz (1:48,113).

»Polfinale se mi zmeraj zdi najbolj zahteven, ker je veliko odvisno od sreče. Lahko dobiš zahtevno skupino, kot sem jaz danes, ali pa lažjo. Jaz sicer najpogosteje padem v najtežjo. V finalu je potem lažje, saj nimaš kaj izgubiti, tam si in daš vse od sebe. Dala sem vse od sebe. Bilo je sicer težko, ker je bilo veliko valov. Tu namreč ni posebne ogrevalne proge, ampak od vseh teh, ki se ogrevajo, valovi pridejo na progo. Zadnjih sto metrov sem komaj še priveslala do cilja. Na srečo je bilo to dovolj. Zdaj sem zadovoljna, ko sem videla, da je bilo dovolj, ampak zagotovo bi lahko kaj naredila še boljše. Če bi v prvem delu veslala nekoliko počasneje, bi mi ostalo več moči za valove,« je povedala Primorka.

Zakrajšek prekratek za eno mesto

Brez finala je na 1000-metrski razdalji ostal Jošt Zakrajšek, ki se je s 17. časom (3:32,074) uvrstil v finale B. Zakrajšek je bil v svoji skupini tretji, nastop v finalu A pa se mu je izmuznil za eno mesto.

»Z vožnjo sem zelo zadovoljen. Ta, ki sta bila z mano v skupini, sta znana po tem, da sta zelo hitra že od štarta, pa se je zdelo, da sem slabo začel. A po dolgem času sem bil znova pravi jaz in sem veslal tako kot sem si zamislil in izpeljal po načrtih. Žal se na koncu ni izšlo in sem bil tretji. Redko to rečem, ampak danes smo imeli v prsi nekaj vetra, kar veliko pomeni pri tem, kdo napreduje po času. Nisem prišel v finale, ampak prvič letos sem res veslal tako kot sem želel. Želja pa žal ni bila izpolnjena. Če bom v soboto veslal dobro, morda še obstaja kakšna možnost za osvojitev kvote, ampak mislim, da se bom predvsem pripravljal za evropske kvalifikacije,« je povedal Zakrajšek.

Fabčič za las zgrešil POI

Le eno mesto je od vozovnice za paraolimpijske igre ločilo parakajakaša Dejana Fabčiča. Ta je na 200 metrov veslal dobro in postavil tudi osebni rekord (47,275), a se je pred njim uvrstilo šest kajakašev, prav toliko, kolikor je bilo na voljo olimpijskih kvot.

»Nekaj grenkega priokusa je, čeprav sem dal vse od sebe. Trenutno je to moj maksimum, izšlo se je za sedmo mesto. Konec koncev je biti sedmi na svetu lep rezultat. Vidi se napredek od lanskega leta - tega sem najbolj vesel. Sedaj bom delal naprej,« je povedal Fabčič.

Apollonio in Blažević 27.

Na tekmovališče sta se podala tudi Alan Apollonio in Simon Blažević, ki sta se pomerila v konkurenci kajakaških dvojcev na 1000 metrov. V olimpijski disciplini sta mlajša člana v kvalifikacijah zasedla osmo mesto. Na koncu se jima je nasmehnila sreča in čakal ju je še popoldanski nastop. V izjemno močni konkurenci sta sicer lepo veslala, in v svoji kvalifikacijski skupini v cilj priveslala kot sedma. S tem sta izpadla iz boja za olimpijske kvote.

V petek sledita dva slovenska nastopa. V jutranjih kvalifikacijah na 200 metrov bo nastopila Ponomarenko Janićeva, opoldne pa se bosta Apollonio in Blažević podala v kvalifikacije na 500 metrov.