Ponomarenko Janićeva v finalu A na 200 m

Kajakašica Špela Ponomarenko Janić je na drugi tekmi sv. pokala v šprintu na mirnih vodah napredovala v finale A.

Objavljeno
27. maj 2016 20.03
M. Ž., STA
M. Ž., STA

Račice - Slovenska kajakašica Špela Ponomarenko Janić se je na drugi tekmi svetovnega pokala v šprintu na mirnih vodah v Račicah uvrstila v finale A na 200 metrov. Manj uspešen je bil Jošt Zakrajšek, ki bo na 1000-metrski razdalji nastopil v finalu B.

Špela Ponomarenko Janić je tudi na drugi tekmi sezone veslala dobro in si zagotovila nov nastop med najboljšimi devetimi kajakašicami. Pretekli teden je v Nemčiji veslala v finalu A na 500 metrov in finalu B na 200 metrov, kjer je zasedla osmo oziroma 12. mesto. Tokrat ji je preboj v veliki finale uspel že v petkovem delu tekmovanja.

Najhitrejša je bila tako v svoji kvalifikacijski skupini na 200 metrov, kjer se ji je najbolj približala Slovakinja Martina Kohlova, s katero sta v zimskem obdobju tudi skupaj trenirali, kot tudi v prvi polfinalni skupini. Tu je 0,111 sekunde za njo v cilj prihitela Kubanka Yusmari Mengana Rodriguez. Najhitrejši tekmovalki iz vsake izmed štirih polfinalnih skupin ter še najhitrejša tretjeuvrščena tekmovalka bodo tako v soboto ob 11.36 veslale v finalu A na najkrajši tekmovalni razdalji in se potegovale za kolajne.

Še pred Špelo Ponomarenko Janić se je na tekmovališče podal Jošt Zakrajšek, ki je tekmoval na 1000 metrov. V prvi kvalifikacijski skupini je bil drugi, zaostal je le za Nemcem Kaijem Spennerjem, in tako brez težav prišel še do popoldanskega polfinalnega nastopa. V polfinalu je sicer veslal štiri sekunde hitreje kot v kvalifikacijah, a dosegel peto mesto, kar je pomenilo, da je moral počakati na razplet vseh preostalih polfinalnih skupin. Le dva najhitrejša petouvrščena kajakaša polfinalnih skupin sta namreč prišla do finala B. Zakrajšek je imel na koncu najboljši čas petouvrščenih tekmovalcev in se bo tako v soboto potegoval za razvrstitev med desetim in osemnajstim mestom.

Drugi dan svetovnega pokala v Račicah bodo popoldne Ponomarenko Janićevo čakale še kvalifikacije in polfinale na 500 metrov.