Poplave ne bodo ovirale veslaškega EP v Beogradu

Na EP prihodnji konec tedna v Srbiji bo nastopilo osem slovenskih veslačev. Glavni adut bo Luka Špik.

Objavljeno
22. maj 2014 16.00
T. V., šport
T. V., šport
Navzlic strašljivim posnetkom iz poplavljene Srbije veslaško EP v srbski prestolnici konec prihodnjega tedna očitno bo, ob Luki Špiku pa se na pot podajajo še štiri posadke.

»Organizatorji so prek mednarodne zveze sporočili, da so razmere na Adi Ciganliji pod nadzorom, voda naj bi bila celo nižja, kot zna biti,« je generalni sekretar VZS Jernej Slivnik poskrbel za začudene poglede, saj iz Srbije že dneve opozarjajo, da Beograd največji vodni val pričakuje šele jutri. A prvenstva stare celine visoka voda očitno ne more ogroziti, prvi nastopi na Savi bodo vendarle čez teden dni, 30. t.m., za mnoge tudi prvi večji v sezoni, saj so se reprezentance s slovensko vred zaradi prezgodnjega termina v velikem loku izognile uvodu svetovnega pokala v Avstraliji konec aprila.

Kar je sodu že tedaj očitno spodbilo dno in mednarodna zveza bo prihodnje leto svetovni pokal v celoti vrnila na staro celino, uvod pa je za začetek namenila Bledu, kjer bodo v začetku prihodnjega meseca gostili tudi izvršnega direktorja FISA Matta Smitha. Pa še to zna biti le začasna rešitev, saj so pri krovni organizaciji kot pogosto doslej očitno brez prave ideje, kaj storiti s svetovnim pokalom, ki že tako šteje le tri tekme. Med drugim imajo tako že pripravljen osnutek predloga, da bi od leta 2016 za prvo tekmo štelo kar EP. Že zdaj imajo veslači v celem koledarskem letu le pet velikih nastopov: ob svetovnem pokalu še EP in SP, po zadnjem predlogu pa bi že tako oskubljen tekmovalni spored še osiromašili.

V to se sicer selektor slovenske reprezentance Miloš Janša pred odhodom v Beograd ni spuščal, a tudi ni pozabil dodati, da je zdajšnji termin EP veliko slabši od jesenskega, ki je bil v veljavi v prvih letih tega tekmovanja. »Bolj ustrezno je, če je EP po koncu sezone, saj v zdajšnjem času zahteva posebno pripravo nanj, veslači pa so v tem času leta šele v prvem obdobju pripravljanja. Enako velja za svetovni pokal, tudi tekma na Bledu prihodnje leto bo prezgodaj, termin je v začetku maja. Seveda to ne pomeni, da bodo šli veslači v beograd le na testiranje trenutne forme, za nekatere bo to pomemben cilj sezone, a več možnosti bi imeli pozneje v svetovnem pokalu,« je bil jasen Janša.

V Beograd bo ob prvem veslaču Luki Špiku, ki bo nastopil v enojcu, popeljal še dvojnega dvojca Matej Rojec-Gašper Fistravec, dvojec brez krmarja Aleš Zupan-Janez Zupan, lahko dvojni dvojec Matevž Malešič-Marko Bolha ter lahkega skifista Rajka Hrvata, za cilj pa jim je postavil tri velika finala. »Kar sicer ne bo lahko, so pa fantje tega sposobni, ob Špiku še Hrvat in naveza Rojec-Fistravec,« trdi Janša, pri čemer sta slednja v pripravljalnem obdobju visela med dvojnim dvojcem in četvercem, dokler pomladne tekme tehtnice za malenkost niso nagnile v korist manjšega čolna.

Ob razkritju potnikov za Srbijo seveda ni bilo mogoče zaobiti vprašanja usode dveh sila nadarjenih veslačev, s katerim pa imajo pri VZS že od jeseni stik le preko interneta. Svetovni in evropski mladinski podprvak Jernej Markovc in Grega Domanjko sta namreč lani odšla na študij v ZDA, od koder se vračata šele v drugi polovici junija, torej tik pred naslednjo tekmo svetovnega pokala v Aiguebelettu, zaradi odsotnosti, ki so jo še lani vsi pozdravljali, češ da bosta imela v ZDA dobre razmere za delo, pa ju zna doma pričakati negotovost. Janša namreč pravi, da je njun veslaški ritem zdaj povsem drug od kolegov v Sloveniji, saj se univerzitetna sezona konča v pomladnem času, ko pri nas šele začenjajo dvigovati pripravljenost, zato te dni še nima odgovora, kako se bo odločil za poletno obdobje. »Njuna vključitev je dobrodošla, imata pa drug program. Ne vem, kaj bo sledilo, a pretirano se na oba 'Američana' ne bomo mogli zanašati - če je njuna prioriteta univerzitetno prvenstvo, naša pa nekaj drugega, se težko ujamemo,« je dodal selektor.