Popolna brazilska prevlada na mivki

Prvič doslej se je zgodilo, da so bile na SP v odbojki na mivki na stopničkah zgolj predstavnice ene države.

Objavljeno
05. julij 2015 12.57
Netherlands Beach Volleyball Worlds Championships
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Haag - Po predlanskem zmagoslavju Kitajk Xue Chen in Zhang Xi, ki tokrat zlatega odličja nista branili, so na letošnjem svetovnem prvenstvu na Nizozemskem konkurenco pošteno izprašile Brazilke, ki so zasedle vsa mesta na zmagovalnem odru, kar se je zgodilo sploh prvič doslej bodisi v ženski bodisi v moški konkurenci.

S kolajno najžlahtnejšega leska sta se okitili Agatha Bednarczuk in Barbara Seixas, ki je bila predlani na Poljskem tretja, vendar tedaj v navezi z Liliane Maestrini. V finalnem dvoboju je par, ki je na celem turnirju oddal en sam niz, z 2:0 (18, 20) odpravil Taiano Limo in Fernando Alves, medtem ko sta v malem finalu Maria Antonelli in Juliana Silva z 2:1 (-23, 18, 9) odpravili najboljši evropski predstavnici, Nemki Kathrin Holtwick in Ilko Semmler.

Brazilija je tako osvojila že peto zlato odličje v ženskem delu svetovnih prvenstev, Agatha in Barbara pa sta bili na turnirju v vlogi prvih favoritinj, saj tudi na lestvici FIVB zasedata vodilni položaj. Vrhunec turnirja bo sicer danes, ko se bosta v spektakularnem finalu domača asa Reinder Aart Nummerdor in Christiaan Varenhorst pomerila z Brazilcema Alisonom Contejem Ceruttijem (v žepu ima že po eno zlato in srebrno kolajno s svetovnih prvenstev) in Brunom Oscarjem Schmidtom. Lovorike torej ne bosta ubranila Nizozemca Alexander Brouwer in Robert Meeuwsen, ki sta izpadla že v šestnajstini finala.