Poslanci soglasno podprli NPŠ

Nacionalni program športa: 77 glasov za, 0 proti. Ne ravno vsakodnevna praksa v državnem zboru.

Objavljeno
02. april 2014 18.09
Posodobljeno
02. april 2014 19.22
jsu/pozitivna slovenija
Ljubljana - Če se že drugače ne morejo poenotiti, so poslanci vsaj pri glasovanjih o športni tematiki enotni in brez delitev na koalicijo in opozicijo. Danes so v državnem zboru soglasno, s 77 glasovi vseh navzočih, potrdili nacionalni program športa (NPŠ) za obdobje med letoma 2014 in 2023, poroča STA. Med cilji so izpostavili povečanje športno dejavnih prebivalcev države in števila športnikov v tekmovalnih sistemih ter vzpostavljanje nadaljnjih temeljnih pogojev za razvoj te dejavnosti.

NPŠ zajema področja športnih programov od športa za najmlajše, vrhunskega športa in rekreacije, športnih objektov in naravnih površin za šport, razvojnih dejavnosti, organiziranosti v športu, športnih prireditev in promocije športa, družbene in okoljske odgovornosti v športu ter podpornih mehanizmov za šport.

Veljavnost prejšnjega nacionalnega programa se je iztekla že leta 2010. »Pozneje so stari program še vedno uporabljali pri delu na tem področju. Javna predstavitev mnenj v DZ je pokazala široko podporo novemu dokumentu. Z današnjimi popravki bomo dobili dokument, ki zajema šport v celoti in v vseh pojavnih oblikah. Naslednji korak pa bo uresničitev predlaganih ciljev z zakoni in drugimi akti,« je uvodoma poudaril Aljuš Pertinač, državni sekretar na ministrstvu z izobraževanje, znanost in šport.

Predsednik odbora DZ za izobraževanje, znanost, šport in mladino Jožef Kavtičnik (PS) je dejal, da je državni svet načeloma podprl nacionalni program. »Opozoril pa je, da je premalo dorečeno zdravstveno zavarovanje, slabo je urejena možnost nadaljevanja karier na drugih področjih po koncih športnih poti, manjkajo davčne spodbude, pereče pa je tudi opuščanje športne vzgoje predvsem med študenti,« je dejal Kavtičnik.

Branko Kurnjek (DL) je izrazil željo, da bi bilo čim več ciljev tudi uresničenih. »Upamo le, da bo za njegovo uresničevanje zagotovljenih dovolj finančnih sredstev, tako javnih kot zasebnih,« pa je dokumentu v imenu poslanske skupine SLS pritrdil Janez Ribič.

Tomaž Lisec (SDS) je menil, da je resolucija napisana zelo splošno, brez nekaterih ključnih področij, kot je na primer izobraževanje športnikov: »Predlagamo, da se v resolucijo vključi amandma, ki bi govoril, da se mora vrhunskim športnikom omogočiti možnost študija vsaj na daljavo.« Ljudmila Novak (NSi) se je strinjala z nacionalnim programom, vprašala pa se je, ali sedanji način delovanja Olimpijskega komiteja Slovenije zagotavlja ustrezno, zlasti pa hitro in učinkovito podporo panožnim zvezam.