Potrjen način volitev novega predsednika

Športna politika: Skupščina OKS potrdila in sprejela temeljne dokumente za naslednje obdobje

Objavljeno
17. december 2013 23.53
Slovenija, Ljubljana, 13.06.2012 - Janez KOCJANCCICC. Foto: Leon VIDIC/DELO
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Ljubljana - Na 32. seji skupščine Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) ni prišlo do nepredvidenih dogodkov, člani skupščine so potrdili vse dokumente. Ob sprejetih temeljnih športnih aktih so pripravili vse potrebno za prihodnje leto, ko bo volilna skupščina OKS.

V Krkini dvorani so soglasno potrdili nacionalni program športa (NPŠ) do leta 2023. Četudi so številni športni delavci izpostavljali pomen davčnih olajšav in spodbud za vlaganje v (vrhunski) šport, pa njihova prizadevanja ne bodo uresničena. Na zahtevo finančnega ministrstva so namreč iz NPŠ 2014-2023 v celoti črtali omenjeno problematiko. Strokovni svet vlade je dal na to pozitivno mnenje.

Še vedno tajne volitve

Skupščina je sprejela tudi nova pravila OKS. Slednji dokument je pomemben za krovno hišo športa, manj pa za panožne zveze, katerih status in delovanje se ne bosta bistveno spremenila. Pravila OKS prinašajo več novosti, najbolj intrigantno gotovo v delu, ki govori o volitvah predsednika zveze, torej o vplivnem položaju, ki ga zaseda Janez Kocijančič, slednji pa je nedavno napovedal, da prihodnje leto ne bo več kandidiral. Gre za to, da bo moral predsedniški kandidat ob predstavitvi programa predstaviti tudi seznam kandidatov za podpredsednike in člane izvršnega odbora, pri tem pa bo moral upoštevati strukturna razmerja, ki jih morajo imeti posamezne skupine članic v izvršnem odboru OKS. Izvoljeni bodo le podpredsedniki, ki bodo dobili več kot polovico glasov prisotnih članov skupščine. Večjih sprememb pa nova pravila OKS vendarle ne prinašajo - volitve za predsednika bodo še naprej tajne, prav tako bo še vedno v veljavi mandatarski sistem določanja podpredsednikov. Prvi podpredsednik bo nadomeščal predsednika ob morebitni odsotnosti in bo moral biti predstavnik lokalnih športnih zvez in obenem predsednik strokovnega sveta športa za vse, drugi bo predstavnik panožnih športnih zvez, tretji pa bo pokrival področje po izboru predsednika. Po novem bo v izvršnem odboru 21 članov (skupaj s predsednikom in podpredsedniki), med katerimi bodo imele kolektivne panoge štiri glasove.

Podelili so tudi več nagrad in priznanj. Iztok Čop, najuspešnejši slovenski športnik po osamosvojitvi, je prejel nagrado MOK, častne listine so prejeli Tomo Levovnik, Janez Gorišek in Boris Kristančič, četrtega dobitnika, Aljaža Pegana, pa na podelitvi ni bilo. Plakete OKS so dobili Tomaž Pavlin, Zveza za šport invalidov in ŠD Narodni dom.