(Pre)mila kazen za zloglasnega Fuentesa: le leto dni za zapahi

Epilog dopinške afere je leto dni zaporne kazni za »dopinškega mojstra« Eufemiana Fuentesa in uničenje vseh krvnih vzorcev.

Objavljeno
30. april 2013 18.09
CYCLING-ESP-DOPING-SPAIN-COURT-TRIAL-FILES
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Madrid - Tresla se je gora, rodila se je miš. Nekako tako bi lahko opisali sodni epilog »največjega dopinškega škandala v zgodovini Španije«, v središču katerega je bilo sojenje Eufemianu Fuentesu.

Zloglasni španski zdravnik, ki naj bi s pomočjo dopinga na pot uspeha »pomagal« številnim španskim športnikom, predvsem kolesarjem, jo je namreč po šestih mesecih sojenja odnesel le z enoletno zaporno kaznijo. Sodnica Julia Santamaria mu je sicer naložila tudi štiriletno prepoved opravljanja zdravniškega poklica, toda ob tem tudi odločila, da bodo vsi krvni vzorci športnikov uničeni.

Soobtoženi kolesarski funkcionar Ignacio Labarta je dobil le štiri mesece zaporne kazni, medtem ko so jo Manolo Saiz, Vicente Belda in Fuentesova sestra Yolanda odnesli z oprostilnimi sodbami.

»Primer Puerto« je požel ogromno mednarodne pozornosti, saj je šlo za najbolj odmeven primer v boju španskih oblasti proti dopingu. Po začetku sojenja so krivdo pri zlorabi dopinga nekateri športniki priznali, med njimi je bil tudi ameriški kolesar Tyler Hamilton, ki je nato aktivno sodeloval pri samem sojenju.

Fuentes je krivdo vseskozi zavračal, a priznal, da je sodeloval s številnimi nogometnimi, kolesarskimi, teniškimi in tudi boksarskimi zvezdniki. Sporen je zlasti tisti del sodbe, ki španskim oblastem narekuje, da morajo sedaj uničiti krvne vzorce, čeprav so jih želeli pridobiti in preučiti tudi protidopinška agencija WADA, Mednarodna kolesarska zveza (UCI), Italijanski olimpijski komite (CONI) in Španska kolesarska zveza.