Pred Rusijo še ena velika športna predstava

Čez pet dni se bo v Kazanu, milijonskem mestu izjemnih športnikov, začelo 16. svetovno prvenstvo v plavanju.

Objavljeno
19. julij 2015 01.42
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport
Kazan – Manj kot teden dni loči nestrpne prireditelje do začetka 16. svetovnega prvenstva v plavanju. Kakor je že tradicija, uvodni dnevi še ne bodo v središču pozornosti slovenske športne javnosti, saj se bo večji del naše reprezentance predstavil šele v drugi polovici prvenstva, v 50-metrskem bazenu. Prej bodo tekmovanja v sinhroniziranem in maratonskem plavanju, skokih in vaterpolu.

Rusija doslej največjega plavalnega tekmovanja še ni gostila, letošnje, sicer 16. po vrsti, se bo začelo ob napovedovani spektakularni uvodni slovesnosti v petek, 24. t. m., dan pozneje bo že živahno na nekaterih prizoriščih, kot ponavadi pa bo največ pozornosti pritegnil drugi polčas, ko se bodo vneli boji najboljših plavalcev v 50-metrskem bazenu. Takrat bo tudi podoba slovenske izbrane vrste bolj pisana kot pred dvema letoma, ko sta po spletu okoliščin barve naše trobojnice branila le dva reprezentanta, oba Fužinarjeva plavalca z Raven na Koroškem, Damir Dugonjić in Tjaša Oder. Prvi se bo tokrat pogumno spustil v boj za kolajno, ki se mu je v Barceloni 2013 dvakrat za malenkost izmuznila – v prsnem slogu je bil tako na 50 kot na 100 metrov četrti!

Rusija se veseli novega velikega tekmovanja, ki se v tej državi vrstijo po tekočem traku: pred dvema letoma je Moskva gostila svetovno prvenstvo v atletiki, lani je bila največ­ja država na svetu zaradi dogajanja v Sočiju olimpijska, zdaj je napočil čas za plavalno smetano, prihodnje leto v Moskvi in St. Peterburgu napovedujejo spektakularen šampionat izbranih 16 reprezentanc v hokeju, vse te velike predstave bo nato 2018. zaokrožilo svetovno prvenstvo v nogometu. Med prizorišči slednjega bo tudi milijonski Kazan, ki v teh pričakuje plavalce, Arena Kazan, v kateri bo zdaj 50-metrski bazen, pa bo med prizorišči nogometnega spektakla.

Sodobni štadion so odprli pred dvema letoma za univerzijado, večinoma ga namenjajo nogometu, to poletje pa bo pod svojo pomično streho gostil plavalce. Na površino so postavili dva montažna bazena in po izjemnem zanimanju za vstopnice pričakujejo, da bodo tribune za 11.000 gledalcev vsak dan polne. V zadnjih letih je svetovno prvenstvo v plavanju največ pozornosti priteg­nilo v Rimu, julija 2009, vseeno pa se v metropoli naše soseščine le niso spogledovali s tako ambicioznimi načrti glede obiska kot zdaj v Rusiji. Sodeč po zapisu mednarodne tiskovne agencije Rossija segodnja (Rusija danes) so za ogled prvenstva prodali že 400.000 vstopnic, ambiciozni prireditelji bi se radi približali sedemmestni številki …

Lističe za ogled posameznih prireditev ponujajo po 50 do 3000 rubljev (od 80 centov do 48 evrov), dražje so le vstopnice za uvodno in sklepno slovesnost, do 5000 rubljev (80 evrov). A pri teh bo šlo, kot je že navada v tem delu sveta, za izjemen nastop vrhunskih baletnikov, glasbenikov nacionalne filharmonije in akrobatov priznanega cirkusa. Kajpak bo občinstvo v sicer res šport­nem Kazanu – tu so doma vrhunska moštva v nogometu, hokeju, odbojki in košarki – napolnilo tribune in san­jalo o podvigih domačih reprezentantov, četudi Rusija zadnja leta vsaj v 50-metrskem bazenu ni več tako vidno v najožjem svetovnem vrhu. Zato so tudi razumljive besede Vitalija Mutka, ministra za šport Ruske federacije; v preteklosti je pogosto spregovoril o visokih tekmovalnih ciljih reprezentantov svoje države, tokrat pa jim je sporočil: »Ne bomo zahtevali kolajn, seveda pa si želimo odmeven nastop, saj tekmujemo v domači vodi.«