Pred slovenskimi plavalci državno prvenstvo

Najboljši slovenski plavalci in plavalke bodo med četrtkom in nedeljo v Mariboru tekmovali za naslove državnih prvakov.

Objavljeno
25. april 2012 13.42
Posodobljeno
25. april 2012 13.55
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si
Maribor - Plavalni klub Branik bo od četrtka do nedelje gostil državno prvenstvo v plavanju, kjer bodo ob številnih slovenskih reprezentantih nastopili tudi hrvaška svetovna rekorderka Sanja Jovanović, estonska reprezentantka Triin Aljand in italijanski reprezentant Federico Colbertaldo.

Tekmovanja v mariborskem Pristanu bodo tudi zadnja priložnost za slovenske reprezentante, da izpolnijo normo za majsko evropsko prvenstvo v madžarskem Debrecenu. Kot je na novinarski konferenci povedal selektor slovenskih reprezentanc Roni Pikec, je trenutno na spisku 22 tekmovalcev, a se zaradi ostrega kriterija, uvrstitve do 16. mesta, tekmovanja bržkone ne bodo udeležili vsi, nekateri posamezniki pa bodo prav v Mariboru dobili potrdilo o pripravljenosti. Za nekatere mlajše, na čelu z Velenjčanom Žigo Cerkovnikom, pa bo tekmovanje tudi priložnost za dosego norme, piše STA.

Roni Pikec pred tekmovanjem ni želel dajati natančnih napovedi. »Težko je napovedovati dosežke. Peter Mankoč je znan po tem, da je najhitrejši na najmočnejših tekmah in tam lahko svoje dosežke iz sezone bistveno popravi. Anja Klinar in Mojca Sagmeister sta bili precej poškodovani, Sara Isaković je prav tako dobro plavala v Banji Luki,« je povedal selektor reprezentanc.

Med nastopajočimi bodo domači stavili predvsem na Kajo Perkovič in Martina Baua, od katerih pričakujejo osvojitev medalje. Posebnost letošnjega tekmovanja je tudi nastop približno 35 invalidskih športnikov, ki bodo na prvenstvu nastopili v soboto med 13. in 15. uro.

Državno prvenstvo bodo izpustil tri plavalke, in sicer Anja Čarman (poškodba rame), mladinska svetovna prvakinja Tjaša Oder (hrbet) in Tanja Šmid, ki je na pripravah v Sisku. Vse štiri dni bodo predtekmovanja potekala devetih dopoldne, finala jim bodo sledila ob petih popoldne.

EP v Ljubljani?

Plavalna zveza Slovenije (PZS) ima do konca maja čas, da potrdi organizacijo evropskega prvenstva v 25-metrskih bazenih decembra prihodnje leto v Ljubljani. Kot je povedal predsednik zveze Miran Kos, se bo PZS za izvedbo odločila le, če bo zmogla stroške organizacije, ki bi po oceni v Stožicah znašali 1,4 milijona evrov.

»Mi smo izrazili interes pri Evropski plavalni zvezi, ki nam je podaljšala rok za potrditev do konca maja. Imamo soglasje vlade, a brez finančne soudeležbe države. Z mestno občino Ljubljana je bilo podpisano pismo o nameri za zagotovitev prostora, podpisali smo tudi pogodbo z podjetjem Si.sport, ki naj bi prevzelo predvsem trženjski del projekta,« je pojasnil Kos, ki dodaja, da če ne bo zagotovil za pokritje finančnih stroškov, prvenstva ne bo.