Prevc ostaja doma tudi zaradi dolge vožnje

Smučarski skoki: prvi orel sveta bo izpustil uvod velike nagrade FIS v Courchevelu, Robert Kranjec ne.

Objavljeno
14. julij 2016 01.44
Tanja Volarič
Tanja Volarič
Ljubljana – Na skakalnici v Courchevelu se bo jutri s kvalifikacijami za sobotno posamično tekmo začela poletna velika nagrada Mednarodne smučarske zveze, v kateri Slovenci že vrsto let žanjejo zavidljive rezultate. A del slovenskih orlov bo raje izpustil prvo postajo poletne sezone, ne pa tudi Robert Kranjec, ki se je lani okitil z bronom v skupnem seštevku.

Jurij Tepeš, Jernej Damjan in najboljši skakalec minule zime Peter Prevc so se namreč odločili, da se na dolgo pot v Francijo ne podajo, lastnik velikega kristalnega globusa za sezono 2015/16 tudi ni skrival, da ga je lani močno motilo, da so en debeli dan preživeli na poti tja in nazaj. Sam se bo na zaletno mesto tekmovalno tako prvič povzpel šele čez teden dni v Wisli, za kar se je podobno kot Tepeš odločil že pred časom, Damjan pa je še na poti vzpona in je zaenkrat dal prednost treningom, potem ko ima za seboj poškodbo in tudi operacijo kolena. Vendarle gre šele za postopen prehod proti novi sezoni, preskočil ga bo denimo tudi trener Goran Janus, ki se šele čez teden vrača z zasluženega dopusta, dirigentsko palico pa bo ob tokratni priložnosti prepustil Nejcu Franku.

Povsem drugače se je odločil najbolj izkušen slovenski orel Robert Kranjec, ki vidno sproščen vstopa v novo tekmovalno leto in kljub temu, da vso pozornost namenja zimi, tokrat z veliko radovednostjo pričakuje štart v Franciji. Lani se mu je sezona VN odlično obnesla, zasedel je končno tretje mesto v skupni razvrstitvi in na finalu celo ni nastopil, s tem pa nadaljeval bogato slovensko žetev od leta 2012, ko so kolajne na poletni VN po vrsti nizali Jurij Tepeš (2012 – 2.), Jernej Damjan (2013 – 2., 2014 – 1.) in Kranjec (2015 – 3.), ki je leta 2009 kot prvi Slovenec tudi obogatil slovensko zakladnico odličij s srebrnim uspehom v poletni seriji.

»Eno je trenirati in čim bolje skakati, drugo pa je to prenesti na tekmo, da pridobiš zaupanje. Če mi bo šlo, se bom kar udeleževal vseh tekem, saj je koledar tako narejen, da kdaj sledi tudi kakšen prost konec tedna, ko si lahko malo sprostiš misli. Če bom nihal, pa bo treba premisliti, kaj bo v tistem trenutku bolje narediti. Dejstvo je, da tudi sam ne gledam vedno enako na poletno tekmovalno obdobje, pred dvema letoma mi denimo sploh ni ustrezalo nastopati, ena od stvari, ki vpliva, je tudi usmeritev, ki jo sam izbereš: ali v tem času piliš telesno pripravljenost ali tehniko,« je poudaril 34-letnik, za katerim je razgibano obdobje, v katerem je ob treningih užil tudi družinske radosti in ogromno časa preživel s hčerko Piko.

Zakaj bodo nekateri prej, drugi pozneje začeli sezono, je pojasnil Janusov pomočnik Jani Grilc, ki se bo ekipi prav tako pridružil šele v Wisli. »S tistimi, ki imajo dovolj točk iz prejšnje zime, ne hitimo. Tiste, ki rabijo točke za kvote, pa poskušamo že zdaj pripeljati na takšno raven, da bodo osvojili čim več točk in bomo zadržali kvote za zimo. V tem obdobju smo bili osredotočeni na kondicijski del, na razvoj eksplozivnosti, štartne moči, zdaj pa prihajajo bolj tehnični treningi. Za to obdobje lahko rečem, da je stanje zadovoljivo. Res je, da fantje v skokih še nihajo, so pa na želeni ravni,« pravi Grilc.

Bosta pa v soboto na sporedu kar dve tekmi, saj se bodo v Franciji merila tudi dekleta.