Prevc tudi s slabšimi poskusi že korak pred drugimi

Smučarski skoki: na celinskem pokalu v Kranju 13 Slovencev.

Objavljeno
30. junij 2016 16.23
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Ljubljana – Državni panožni nordijski center (DPNC), kakor so že pred leti poimenovali 110-metrsko skakalnico v Kranju, bo že po tradiciji danes (19.00) in jutri (9.30) gostil uvodni tekmi nove sezone za celinski pokal v smučarskih skokih. Ker bodo na njih nastopili tudi najboljši slovenski reprezentanti s Petrom Prevcem na čelu, bo imela prireditev že skorajda težo velike nagrade FIS.

Goran Janus in Igor Medved, trenerja naših reprezentanc A in B, sta že pred dnevi določila enajst od trinajstih skakalcev, ki bodo zastopali slovenske barve na drevišnji preizkušnji. Ob Petru Prevcu in njegovem (naj)mlajšem bratu Domnu se bodo danes za točke celinskega pokala iz udarnega moštva potegovali še Jaka Hvala, Robert Kranjec, Anže Lanišek in Anže Semenič, iz ekipe B so si nastope vnaprej zagotovili Tilen Bartol, Rok Justin, Andraž Pograjc, Matjaž Pungertar in Miran Zupančič, zadnji vstopnici pa sta si na sredini izbirni tekmi priskakala Žiga Jelar in Tomaž Naglič. Na sobotni preizkušnji bo priložnost dobil še Jan Kus. Koga bo zamenjal, se bodo pristojni odločili nocoj.

Janus pred tekmovanjem pod Šmarjetno goro – kot je v njegovi navadi – ni želel nikogar posebej izpostavljati, je pa pohvalil varovance za marljivost na nedavnih pripravah v Planici in Kranju. »Vsi so imeli že svoje trenutke in naredili po dva, tri dobre skoke na trening, nakar so spet sledili slabši poskusi. A je to za ta čas normalno, konec koncev smo v obdobju nihanj,« je pojasnil glavni trener slovenske skakalne vrste in dodal, da so Prevc & Co. načeloma zadovoljni s Slatnarjevimi smučmi. »Je pa za zdaj o njih težko povedati kaj več, saj primerjave različnih smuči med seboj na treningih niso najbolj merodajne. Prve verodostojnejše podatke bomo dobili šele na tekmah za veliko nagrado,« je omenil Janus.

Za preizkušnji v Kranju, za kateri se je prijavilo 62 skakalcev iz 14 držav, nima posebnih ciljev, kar zadeva poletje, pa si predvsem želi, da bi se Hvala, Semenič in tudi Lanišek prek tekem najvišje ravni na plastični podlagi na lestvici Mednarodne smučarske zveze (FIS) utrdili med najboljšo petinpetdeseterico. »Da bi imeli potem vso zimo v svetovnem pokalu pravico do udeležbe z vsaj šestimi tekmovalci in glede tega mir do finala v Planici. Če pa bi prek celinskega pokala dobili še sedmega skakalca, bi bila to le še pika na i,« si je zaželel 46-letni Ljubljančan.

Podobno je razmišljal tudi Medved, ki je razkril, da se zaradi – milo rečenega – čudnega koledarja FIS (po kranjskih preizkušnjah bosta naslednji za celinski pokal šele 20. in 21. avgusta v Kuopiu – op. p.) za tekmi pod Šmarjetno goro niso načrtno pripravljali. »Bomo pa seveda poskušali kar najbolje izkoristiti prednost domačega terena in doseči čim lepše uvrstitve,« je napovedal trener reprezentance B in med svojimi varovanci izpostavil Justina in Nagliča, vendar pa v isti sapi opozoril, da je tudi njuna forma še precej nestanovitna. Kar pa je imel priložnost videti na »delu« najboljše reprezentante, je med vsemi najbolj odstopal Peter Prevc, ki je bil tudi s slabšimi poskusi korak pred drugimi.