Pri prvakih šefi (pre)hitri na sprožilcu

Trenerji padajo kot zrele hruške, selektorji visijo na nitki.
Fotografija: Mnogi trenerji dobijo "nogo", še preden dobro poprimejo za delo. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Mnogi trenerji dobijo "nogo", še preden dobro poprimejo za delo. FOTO: Leon Vidic

Da je trenerski kruh v vrhunskem športu trd, je znana krilatica. Sezona 2018/19 se šele preveša v odločilni del, pa je že ena najbolj krutih do šefov strok v kolektivnih panogah. Kot funkcionarji v Šarčevi vladi padajo kot zrele hruške, le redkim je mogoče pripisati večji del krivde kot njihovim nadrejenim ...

Matjaž Kek bo jutri v Izraelu vodil prvo resno tekmo slovenskih nogometašev v drugem selektorskem mandatu. Zamenjal je oktobra odstavljenega Tomaža Kavčiča, ki se je znašel na napačnem mestu ob napačnem času, potem ko je predsednik NZS Radenko Mijatović sledil mnenju prišepetovalcev, da je tihi Kavčič naravni naslednik glasnega Srečka Katanca.
 

​Mandarić : Lisac 4:2


Naključje ali ne, v tej sezoni so brez službe že ostali trenerji petih državnih prvakov. Milan Mandarić, ki se je poleti odrekel Igorju Bišćanu, se ni izneveril rokohitrski rutini in je po Iliji Stolici, Aleksandru Linti in (gasilcu) Safetu Hadžiću decembra »odstrelil« še Zorana Barišića ter na klopi nogometašev Olimpije ustoličil Roberta Pevnika, čigar ekipa je po remiju na derbiju v Stožicah daleč od ubranitve lovorike.

Ilija Stolica je prvi pri Olimpiji dobil odpoved. FOTO: Roman Šipić
Ilija Stolica je prvi pri Olimpiji dobil odpoved. FOTO: Roman Šipić




Zeleno-beli košarkarji so odslovili »zgolj« dva strokovnjaka, najprej je novembra Zorana Martića zamenjal Srb Saša Nikitović, ki je zdržal le do februarja. Klubsko vodstvo je nastavilo Jureta Zdovca, ki pa z ad hoc sestavljenim moštvom ni preprečil sramotnega izpada zmajev iz lige ABA.
 

Urnaut, Glavič, Tamše


Odbojkarski prvaki iz ACH Volleyja so presenetili že, ko so po koncu prejšnje sezone odstavili Zorana Kedačića, še bolj, ko so pred dobrim mesecem rekli zbogom uspešnemu Andreju Urnautu in imenovali kar kapetana Matijo Pleška.

Andreja Urnauta je presenetila menjava pri odbojkarjih ACH Vollyeyja. FOTO: Leon Vidic
Andreja Urnauta je presenetila menjava pri odbojkarjih ACH Vollyeyja. FOTO: Leon Vidic


Burno je bilo v taboru hokejskih prvakov z Jesenic, osvojeni naslov ni dal veliko kredita Gabru Glaviču, novembrski poraz proti Olimpiji je bil usoden, Glavič pa je prst uperil proti predsedniku Anžetu Pogačarju, ki je ponudil službo Marcelu Rodmanu.

Za nameček je odpoved dočakal tudi »nezamenljivi« trener rokometašev Celja Pivovarne Laško. Branko Tamše je s pivovarji v petih letih osvojil 14 lovorik, odnesel ga je nedolžen poraz v Ribnici. Naslednik Tomaž Ocvirk je dosegel nekaj odmevnih zmag v ligi prvakov, a v Sloveniji v dveh tednih doživel toliko porazov kot Tamše v nekaj letih. Celje je ostalo brez izločilnih bojev v Evropi, Tamše jih je – ironično – dočakal na klopi največjih tekmecev iz Zagreba.

Gaber Glavič ni skrival jeze, ko je izgubil službo na Jesenicah. FOTO: Leon Vidic
Gaber Glavič ni skrival jeze, ko je izgubil službo na Jesenicah. FOTO: Leon Vidic


Nasploh je največji osip prav med trenerji rokometnih prvoligašev, skupaj s Tamšetom je bivših že pet (v nogometnem DP velja sicer omeniti še, da so Goričani v zimskem premoru odstavili Milana Srebrniča, Krčani še prej Alena Ščulca).

Sandi Markl ni več trener Dobove, Hrvat Siniša Markota je z Rikom Ribnico osvojil drugo mesto, kar je bil največji uspeh kluba, drugi je bil tudi, ko se je predsednik Marko Obrstar (tudi iz osebnih razlogov) odločil, da ga ne potrebuje več. V Novem mestu je po petih letih obupal Srb Mirko Skoko, in to le pol leta zatem, ko je Krka osvojila superpokal, prvo lovoriko doslej. V koprskem prvoligašu je uprava naivno verjela, da bodo Petru Mičoviću prav čevlji Veselina Vujovića ...

Saša Nikitović je odstopil mesto Juretu Zdovcu. FOTO: Blaž Samec
Saša Nikitović je odstopil mesto Juretu Zdovcu. FOTO: Blaž Samec

 

Vujović z najdaljšim stažem


Zanimivo, največja stalnica med trenerji v slovenskem rokometu in tudi med slovenskimi selektorji je ta čas prav Vujović, znana ptica selivka, ki na slovenski veji sedi že skoraj štiri leta. Njegova usoda je povezana z uvrstitvijo na OI, podobno Iva Jana z vrnitvijo risov v skupino A. Medtem ko je košarkarski selektor Rado Trifunović »preživel« mučne kvalifikacije za SP, so se pri odbojkarjih odločili zamenjati Slobodana Kovača, Alberto Giuliani bo želel na letošnjem EP, ki ga bo gostila tudi Slovenija, ponoviti dosežek srebrnega rojaka Andree Gianija. Nič kaj lahki izzivi.

Branko Tamše se je zdel nezamenljiv v Celju, preden ga je odnesel poraz v Ribnici. FOTO: Uroš Hočevar
Branko Tamše se je zdel nezamenljiv v Celju, preden ga je odnesel poraz v Ribnici. FOTO: Uroš Hočevar

Preberite še:

Komentarji: