Prihod Bacha lepa priložnost za OKS

Športna politika: prvi mož Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) v petek tudi s slovenskim političnim vrhom.

Objavljeno
11. april 2016 21.14
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Ljubljana – Kaj bo iztržila slovenska športna družina od natrpanega petkovega urnika, ko bo obiskal našo državo prvi mož Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Thomas Bach? To je ključno vprašanje za Olimpijski komite Slovenije (OKS), slovensko vlado, predsednika republike in glavne akterje v civilno-družbeni sferi, ki se bodo v petek na različne načine srečali z 62-letnim Nemcem.

Športne panožne zveze, klubi in društva nestrpno pričakujejo novo različico zakona o športu (ZSpo), ki bo nadomestil vsebinsko neustreznega iz leta 1998. Prav tako čakajo v športni družini na številne druge temeljne dokumente, prek katerih bi lahko bolje pozicionirali šport znotraj slovenske družbe. Področja, kot so zaposlovanje športnikov, sofinanciranje trenerjev v panožnih športnih šolah, pokojnine najuspešnejšim športnikom in zajetnejše sofinanciranje programov vrhunskega športa, so le nekatera poglavja v nikdar dokončanem dialogu med športom in državo.

Prav država je v zadnjih letih večkrat zavrnila ponujeno roko, opazna je bila le ob največjih uspehih športnikov na tujem ali denimo v Planici, želene nadgradnje v obliki večje realne pomoči športu – po zgledu na druga področja civilne sfere – pa ni bilo. Prej obratno, če izpostavimo le zakon o prepovedi točenja alkoholnih pijač ali pa davek na srečke, ki iz leta v leto posredno zmanjšuje koncesijske prihodke Fundacije za financiranje športnih organizacij, saj razumni igralci stav bežijo na svetovni splet.

Obisk tako visokega športnega funkcionarja, ki se lahko po vplivu primerja tudi z nekdanjim predsednikom FIFA Seppom Blatterjem, je gotovo edinstvena priložnost za premik navzgor za vse deležnike v športni družini. Tematik je veliko, ta čas je najbolj aktualna prav razprava o že omenjenem zakonu o športu, ki smo jo podrobno predstavili tudi v Delu.

Osnutek novega zakona o športu, ki je bil v prvi javni razpravi v začetku letošnjega leta, ni navdušil analitikov, saj je resorno ministrstvo prejelo pripombe približno 40 akterjev. Izpostavljeno je bilo favoriziranje planiškega središča, domnevni napad na lokalne skupnosti in poseganje v avtonomnost Fundacije za šport, če naštejemo le tri polemike, o katerih bodo gotovo govorili naslednjo sredo na posebnem sestanku na resornem ministrstvu.

O vsem tem bodo lahko vodilni v državi povprašali tudi prvega človeka MOK, ki bo gotovo znal izpostaviti dobre prakse iz tujine, morda bo naposled dobila večjo težo tudi civilna družba v športu. Thomasa Bacha bosta denimo sprejela tudi Miro Cerar ml. in Borut Pahor, Bach se bo nato sešel tudi s pokrovitelji OKS, zvečer pa bo okrog sebe v Ljubljani zbral slovenski politični vrh na slavnostni večerji.