Primorca po nizu uspehov ostala doma

Kajakaštvo: slalomisti se spet zbirajo v Španiji. Konec odličnega niza dvojca Taljat-Božič. Kauzer pušča odprta vrata.

Objavljeno
30. julij 2014 01.03
Luka Božič in Sašo Taljat med vožnjo. Tacen 15. junij 2014.
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Ljubljana – Po šestih tednih premora slalomisti na divjih vodah odštevajo dneve do nadaljevanja svetovnega pokala v Seu d'Urgellu, pri čemer s polno paro začenjajo tudi priprave na svetovno prvenstvo v ZDA. Razvlečena sezona, ki bo slovo jemala šele konec septembra, je zahtevala prilagoditev v pripravah. Udarni slovenski čoln, dvojec Luka Božič-Sašo Taljat, bo zato preskočil Pireneje.

Primorca sta ocenila, da bolj kot dodatno tekmo potrebujeta skupen trening, s čimer se bo končal tudi njun sijajni letošnji niz, saj sta prav v vseh nastopih, na treh tekmah svetovnega pokala in EP, stala na zmagovalnem odru. Ker sta odločitev sprejela že pomladi, za njo zdaj tudi stojita, njun glavni cilj je vendarle SP v ZDA, pri čemer zagotavljata, da zgolj ena preostala tekma v naslednjih dveh mesecih, finale svetovnega pokala v Augsburgu 15. avgusta, ne bo premalo. Te dni tako vadita doma na reki Soči, Božič pa je med julijskim tekmovalnim premorom preizkusil novi kanu, ki bi ga utegnil tekmovalno sploviti prav za SP, veliko časa pa preživita tudi na kolesu in v fitnesu.

Za Božičem je resda nekoliko krajši počitek, saj je še pred tremi tedni nastopil na EP do 23 let, zaradi dvojnega tekmovalnega programa med dvojci in kanuisti pa je še toliko bolj pogrešal odmik do brzic, saj je v Makedoniji že dihal »na škrge«. Njun trener Dejan Testen je namreč že pred časom prepoznal, da ima v čolnu dva različna kanuista ter da mora za ohranjanje ravnotežja in vrhunske rezultate pazljivo načrtovati priprave. Božič je precej bolj trdoživ in vzdržljiv, medtem ko Taljat potrebuje daljše počitke. Ker nista odpotovala v Španijo, se to slednjemu ne bo poznalo toliko, kot bo pomagalo Božiču, da po hudih junijskih naporih povsem obnovi zaloge energije.

Odpoved dvojca je za seboj avtomatično potegnila tudi spremembe v kanuistični ekipi, v kateri je Božiča zamenjal Jure Lenarčič, prav tako so ob odsotnosti Kauzerja vnovič prilagodili tudi kajakaško zasedbo (Martin Srebotnik), ki je sicer že v začetku junija, med uvodno tekmo v Londonu, ostala brez svojega prvega zvezdnika. Slednji je pred 14 dnevi le prestal operacijo poškodovane rame in pri tem spet rahlo odprl vrata za septembrsko svetovno prvenstvo ob jezeru Deep Creek. Pred posegom je namreč vztrajal, da prvenstva ne bo lovil za ceno nove poškodbe ali poslabšanja zdravstvenega stanja, saj bo sezona 2015 zanj že ključna v lovu za olimpijskimi sanjami.

»Kakšen teden ali dva bom zagotovo še močno pazil in ne bom pretiraval, Ramo bom le razgibaval in delal potrebne vaje. Potem pa bo zelo veliko odvisno od tega, kako hitro se bo vse skupaj celilo. Problematični so vijaki, saj se morajo zarasti, to pa traja. Dokler ne bodo zaraščeni, rame ne smem preveč obremenjevati. Šel bom postopoma, korak za korakom. Prvi del je zagotovo rehabilitacija, potem pa bom šel do fizioterapevta Urbana Komaca, ki bo v stiku z zdravnikom dr. Stražarjem,« je razkril Hrastničan. Doma je ostala tudi Ajda Novak, ki jo je od EP do 23 let mučila mononukleoza in je mesto prepustila Neži Vrevc.

»Ekipa je v Seu od ponedeljka in, kot kaže, so vse reprezentance pripotovale z najboljšimi zasedbami. Luka in Sašo si bosta zaradi odsotnosti sicer nekoliko poslabšala izhodišče v svetovnem pokalu, saj ni več tako, kot je bilo včasih, ko se je na koncu črtal najslabši od vseh nastopov. Zdaj za končno uvrstitev štejejo vse tekme, a njun prvi cilj je svetovno prvenstvo in pomembno bo, da bosta v ZDA opravila po najboljših močeh. Zadnja leta sta tako ali tako vedno končala sezono med najboljšo trojico svetovnega pokala in s tem vedno znova potrjevala svojo kakovost, verjetno pa bosta že leta 2015 opravila poln program, saj Božič ne bo več nastopal v mlajših kategorijah,« je prepričan direktor kajakaških reprezentanc Andrej Jelenc, potem ko je vodstvo včeraj vsem privoščilo nekaj ur sprostitve z nakupovanjem v brezcarinskem raju v Andori.