Proti vodi ne moreš nič, lahko se le igraš

Čez 10 dni SP v Franciji v slalomu in sprintu na divjih vodah.

Objavljeno
15. september 2017 20.23
Mojca Finc
Mojca Finc

Ljubljana – Tekmovalce v slalomu in sprintu na divjih vodah čez 10 dni čaka vrhunec sezone v Franciji. Slovenska odprava v Pauu bo imela na svetovnem prvenstvu širok nabor adutov. Med slalomisti sta najbolj vroča Peter Kauzer (kajak) in Benjamin Savšek (kanu). »Če ne bo kolajne, bom razočaran,« je razkril srebrni olimpijec.

Kauzerjeva zadnja vožnja na finalu svetovnega pokala, s katero si je priveslal zmago, prejšnji konec tedna v Španiji je bila hitra in zelo odločna. Hrastničan deluje, da se ničesar ne ustraši, točno ve, kaj hoče in od česa ne odstopa. »To so izkušnje,« je poudaril in dodal, da od svojega prvega olimpijskega nastopa v karieri ne čuti več nobenega pritiska na drugih tekmah: »Z izjemo tistega, ki si ga sam ustvariš v glavi. A če verjameš vase, ni težko samozavestno na štart.«

Ga sploh lahko na kakšni tekmi še kaj preseneti? »Vsekakor. Enkrat sem skoraj zamudil štart, drugič sem se poškodoval,« je našteval in dodal, da tovrstnih presenečenj, odkar je osvojil olimpijsko srebro v Riu, skorajda ni. »Pa vendar je treba stvari vzeti takšne, kot so. Časa ne moreš zavrteti nazaj, življenje teče naprej. Na koncu je pomembno, da se zjutraj zbudimo zdravi, vstanemo na obe nogi, normalno zadihamo v nov dan. Šport je prepleten z vzponi in padci. Pomembno je, kaj se iz njih naučiš. Ta nauk pa je koristen tudi za življenje,« je razmišljal 34-letnik, ki je na prizorišču bližajočega se svetovnega prvenstva zmagal dvakrat in sicer na tekmah za svetovni pokal.

Čeprav je v Španiji deloval rutinersko, je opozoril, da se lahko nastop na vodi v hipu podre. »Malo zamudiš, čoln se ustavi, izgubiš ritem, hiter je preskok od junaka do bedaka,« je poudaril in dodal, da je vodo začel »študirati« že v otroštvu. »Ko smo bili mulci, smo veslali na rekah v zelo raznovrstnih situacijah. Tako pridobiš znanje, kako 'brati' vodo in predvidevati. Tudi nas pogosto kaj preseneti, ampak proti vodi ne moreš nič. Lahko se le igraš z njo in jo sprejmeš,« je opisal, kako se odziva na zakonitosti narave. Na SP odhaja spočit in v vrhunski formi. »Še vedno potrjujem, da lahko z vožnjo, kot jo znam prikazati, zmagam na vsaki tekmi. Potrebna pa bo tudi sreča, ker je konkurenca izenačena in hitro se lahko kaj zalomi,« je opozoril.

Tega se zaveda tudi kanuist Savšek, ki je opozoril, da je tok vode v Pauu spremenljiv in se mu bo treba sproti prilagajati. Tudi on je zmagal na finalu sezone v Španiji, vendar je poudaril, da je SP povsem drugačna tekma. »Pred vsako preizkušnjo čutim pritisk. Hitro se lahko prikrade kakšna napaka, tudi zaradi dejavnikov, na katere nimaš vpliva, kot so nihanje vode ali veter,« je povedal in si zaželel, da bi v Pauu veslal, kot najbolje zna.

Na letošnjih svetovnih pokalih je pokazal, da je v dobri formi: »To moram izkoristiti tudi na SP, upam, da mi bo steklo. Vse imam naštudirano, tudi ritual pred tekmo, v prid pa so tudi dolgoletne izkušnje,« je dejal Savšek, ki bo z reprezentanco v Francijo odpotoval v ponedeljek.

SP bo posebno poglavje za Luko Božiča, ki se je po olimpijskih igrah v Riu odločil končati zgodbo v dvojcu. V Franciji bo prvič koval sam svojo usodo na tem velikem tekmovanju. »V pripravljalnem obdobju sem se veliko naučil, tudi med sezono sem veliko novega odkril. Velika razlika je zdaj, ko sem sam, v primerjavi z dvojnim programom; precej bolje se lahko pripravim za tekmo. Veseli me, da sem bil vso sezono na svetovnih pokalih  konstanten, dvakrat sem zmagal na polfinalih, na koncu pa mi je zmanjkalo za stopničke. Manjka samo še preskok,« je o svojih letošnjih nastopih na svetovnih pokalih razmišljal Božič. 

Štirje tekmovalci so zelo izstopali, je poudaril. »Bili so stopničko višje, jaz pa takoj za njimi. Držal sem stik,« je še dejal zadovoljen, ker se je letošnja (nova) zgodba zanj odvila v pravo smer.