Prva slovenska medalja na mladinskem EP v plavanju

Led je za slovensko mladinsko reprezentanco prebila plavalka Triglava Tina Čelik, ki je bila bronasta na 50 m prsno.

Objavljeno
28. junij 2017 21.46
mpi plavanje
N. Gr.
N. Gr.
Tel Aviv - Plavalka kranjskega Triglava Tina Čelik je uvodni dan mladinskega evropskega prvenstva v Netanyi pri Tel Avivu osvojila bronasto kolajno na 50 m prsno. Čelikova je lani na Mepu na Madžarskem osvojila zlato, letos pa se je ob novem mladinskem državnem rekordu 31,57 morala zadovoljiti z bronom, a vseeno potrdila velik napredek.

Zmagala je Irka Mona McSharry (31,38) pred Poljakinjo Weroniko Hallmann, ki je bila od nove slovenske rekorderke hitrejša vsega dve stotinki sekunde, a bo imela mlada Slovenka na Mepu priložnost za medaljo tudi prihodnje leto. Tara Vovk, stara slovenska mladinska rekorderka iz PK Ljubljana, je v isti disciplini osvojila osmo mesto.

»Res sem zadovoljna, saj nas je kar pet plavalk doseglo izid po 32 sekundami. Izid 31,5 sem nekako pričakovala, vesela pa sem tudi brona, saj sem dosegla svoj osebni rekord," je po osvojeni kolajni povedala Čelikova, ki dodaja, da odkrito napada medaljo tudi na 100-metrski razdalji, v prvi vrsti pa si želi vsaj še en finale in osebni rekord. "Glede na trening je bil izid nekako načrtovan, čeprav finale seveda ni bil odplavan optimalno, a pomembno je, da je Tina še enkrat znala stopnjevati svoje dosežke iz predtekmovanja v polfinale in finale, «pa je dodal njen trener Luka Berdajs.

Kar 14-članska slovenska odprava je prvenstvo začela nadvse uspešno. Že prvi dan se je kar sedmerici mladih slovenskih plavalcev uspelo prebiti med najboljših 16, kar je osnovni kriterij uvrstitve v ekipo. Mariborčanka Katja Fain je na 800 m prosto osvojila šesto mesto, četrtkov finale pa si je na 100 m prosto že priborila tudi Olimpijina Neža Klančar. Z dosežkom 55,93 je postala peta Slovenka, ki je 100-metrsko razdalji preplavala v manj kot 56 sekundah, na večni lestvici pa si deli četrto mesto z olimpijko Nino Sovinek. V isti disciplini je bila slovenska mladinska rekorderka Janja Šegel iz Fužinarja 12., njena klubska sotekmovalka Sara Račnik pa 51.

V polfinalu je nastopil tudi Anže Ferš Eržen iz Ilirije in na 100 m hrbtno zasedel 12. mesto. Enako uvrstitev je na 400 m prosto dosegel Pirančan Marcel Primožič, osebni rekord izboljšal za skoraj šest sekund in se s 3:55,99 na večni slovenski lestvici prebil na šesto mesto. Le tri stotinke sekunde je za slovenskim mladinskim rekordom in polfinalom na 50 m delfin zaostal Matjaž Rozman, ki kot prva rezerva ni dobil še ene priložnosti.

Na 400 m prosto je bil Gašper Oder 34. in Jan Toman 36., Katrin Kristan pa je na 400 m mešano osvojila 29. mesto.