Prvak pokazal premoč na jubilejni dirki

Lewis Hamilton je zmagovalec tisoče dirke v formuli 1 in je prevzel vodstvo v svetovnem prvenstvu. Še tretja dvojna zmaga Mercedesa. Sebastianu Vettlu interni dvoboj v Ferrariju.
Fotografija: Lewis Hamilton (spredaj levo) je na štartu premagal Valtterija Botttasa. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Lewis Hamilton (spredaj levo) je na štartu premagal Valtterija Botttasa. FOTO: Reuters

Tisoča dirka v formuli 1 ni bila tako razburljiva, kot so napovedovali časi na testiranjih in v kvalifikacijah. Še tretjo dvojno zmago zapored so vpisali pri Mercedesu, drugič zapored je zmagal svetovni prvak Lewis Hamilton, ki je prevzel vodstvo v skupnem seštevku sezone 2019.

Hamilton je dirko za VN Kitajske v svoj prid odločil že na štartu, ko je švignil mimo moštvenega kolega Valtterija Bottasa in se ni več oziral nazaj. Za njima je Charles Leclerc podobno ugnal kolega iz Ferrarija Sebastiana Vettla, ampak je kasneje dobil navodilo iz boksov, naj izkušenega Nemca spusti predse. Mladi Monačan se je pritoževal, vendar ubogal ukaz, nakar je s taktiko postanka izgubil še četrto mesto proti Maxu Verstappnu (Red Bull).
 

Taktika v škodo Leclerca


Pri Leclercu so se sprva odločili za taktiko enega postanka, a se ni obrestovala. Najprej ga je kmalu po drugi menjavi gum prehitel Bottas, potem 13 krogov pred koncem še Vettel, ki je postavil najhitrejši krog. Ker so pri rdečih izračunali, da bo Leclerc izgubil tudi boja z Red Bulloma, so se vendarle odločili za še en postanek, s katerim jim je uspelo Monačana vriniti med njiju. Pierre Gasly je tako ostal na šestem mestu.

Sebastian Vettel je s pomočjo šefov dobil interni dvoboj s Charlesom Leclercom. FOTO: Reuters
Sebastian Vettel je s pomočjo šefov dobil interni dvoboj s Charlesom Leclercom. FOTO: Reuters


Daniel Ricciardo je s sedmim mestom prišel do prvih točk z Renaultom, Kimi Räikkönenom pa je z Alfa Romeom še tretjič osvojil točke. Novinec Alexander Albon, ki je imel nesrečo v kvalifikacijah, je bil deseti, potem ko je štartal zadnji, 20.
 

75. zmaga za Hamiltona


Hamilton, petkratni svetovni prvak, je dosegel že 75. zmago v karieri (Michael Schumacher je pri 91) in šesto na Kitajskem, kjer ima največ navijačev. Ker mu ni uspelo vpisati tudi najhitrejšega kroga, ima pred Bottasom šest točk prednosti. Dodatno točko je v zadnjem krogu premeteno osvojil Gasly, ki se je tri kroge pred koncem ravno zato odločil za svež komplet pnevmatik. Dodatno razočaranje za Vettla ...

Pierre Gasly je ob koncu odpeljal najhitrejši krog in si privozil dodatno točko. FOTO: Reuters
Pierre Gasly je ob koncu odpeljal najhitrejši krog in si privozil dodatno točko. FOTO: Reuters


»Nov fantastičen rezultat za naše moštvo, vse se je odločilo na štartu, ki mi je uspel sanjsko. Tukaj na Kitajskem vedno rad dirkam, podpora navijačev je neverjetna,« je v cilju sogovorniku Martinu Brundlu povedal Hamilton. Bottas ni bil preveč razočaran: »Ni dober občutek, ko predaš vodstvo v prvenstvu, vrnil se bom. Odličen rezultat za Mercedes. Na štartu so se mi gume zavrtele v prazno in tam sem izgubil zmago.« Tretji je bil Vettel, ki zdaj že pošteno zaostaja za vodilnima: »Dober rezultat, ampak ne odličen. Vesel sem, ker sem na zmagovalnem odru, nismo pa mogli konkurirati Mercedesu. Čestitke Lewisu in Valtteriju.«
 

Mercedes razred zase


Razlika med Mercedesom, ki dominira že šesto sezono, in Ferrarijem, ki ni bil prvak že od leta 2007, je na začetku sezone ogromna, v konstruktorskem seštevku ima prvi 130 točk, drugi pa 73. S ciljno zastavico je Hamiltonu pomahal štirikratni prvak Alain Prost.

Sicer pa je bilo na Kitajskem vse v znamenju jubileja. Na 1000 dirkah je sodelovalo 774 dirkačev iz 39 držav. Zmagovalcev je bilo 74. Hamiltom je leta 2014 dobil tudi 900. dirko v Bahrajnu. Prvo dirko je 13. maja 1950 v Silverstonu dobil Nino Farina.

Naslednja dirka bo 28. t. m. v Azerbajdžanu.

Preberite še:

Komentarji: