Prvi test za rešitelja Gianija

Za slovenske odbojkarje zmaga v dodatnih kvalifikacijah za evropsko prvenstvo nuja, za Slovenke mejnik.

Objavljeno
22. maj 2015 20.49
Na sliki Andrea Giani. Tiskovna konferenca moške odbojkarske reprezentance v Kranjski Gori, 6. maja 2015
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

Ljubljana – Slovenski odbojkarski reprezentanci se dvobojev dodatnih kvalifikacij za letošnje EP lotevata s povsem različnih izhodišč. Za moško zasedbo pod taktirko novega selektorja Andree Gianija je zmaga nad Portugalsko in peto zaporedno merjenje med elito stare celine edina sprejemljiva opcija, za dekleta bi bil francoski skalp zgodovinski mejnik.

Spomnimo: fantje, tedaj še pod taktirko samoodstavljenega selektorja Luke Slabeta, so v lanskih kvalifikacijah zasedli drugo mesto v skupini A, za svetovno prvakinjo Poljsko, zaradi česar morajo še četrtič v dodatne kvalifikacije. Predlani so odpravili Hrvate (brez Igorja Omrčena), leta 2008 pa so bili dvakrat, brez oddanega niza, že boljši tudi od Portugalcev, s katerimi se bodo tokrat prvič pomerili jutri (16.30) v mariborskem Taboru, povratni dvoboj bo teden dni pozneje v Sra Da Hori. Iz tedanje portugalske zasedbe je še naprej v kadru kar šest odbojkarjev, iz slovenske pa pet. Neznank torej ni, vloga favorita še vedno pripada Gianijevim izbrancem.

V igralskem kadru presenečenj ni, med 14 igralci, na katere bo računal novi selektor, je kar deset legionarjev in le en igralec ACH Volleyja. Najmočnejša in najbolj zgoščena je konkurenca na sprejemalskem mestu, saj ima vseh pet kandidatov za seboj uspešno sezono, najšibkejša pa med blokerji, saj so Gianiju na voljo le trije, pa še med njimi Uroš Pavlovič v minuli sezoni ni kakovostno napredoval. Žal so že kronične težave vnovič presekale pot Matevžu Kamniku, svojčas celo najboljšemu blokerju finalnega turnirja lige prvakov, ki pa ne more več sestaviti sezone brez poškodb.

»Pričakujem dva zelo zahtevna obračuna, Portugalci so favoriti na papirju, saj so na svetovni jakostni lestvici višje od nas, mislim pa, da je individualna kakovost na naši strani. Izkoristiti bo treba izjemen potencial, ki ga imamo, seveda pa bo na posameznih igralcih res velika odgovornost. Pomembno bo, da predvsem ti fantje, ki delajo razliko v svojih klubih, to prenesejo tudi v reprezentanco,« poudarja selektor Giani, ki o Portugalski govori kot o zasedbi z izrednim kolektivnim duhom: »Alex Ferreira, ki sem ga spoznal v serie A, je odličen odbojkar, vsi ostali pa so zgolj odbojkarji. A to ne zmanjšuje teže ekipe, ki jo krasi moštveni duh, toda mi jo moramo prekositi tudi v tem pogledu.«

S selektorjevo sliko tekmečevega igralskega kadra se ne gre strinjati v celoti, Portugalci imajo namreč v svojih vrstah vsaj še tri igralce, ki imajo visoko ceno v svetovni odbojki: podajalca Nuña Pinheira, ki je zadnja leta s Toursom igral tudi v ligi prvakov (v novi sezoni bo član Nolika Maaseika), blokersko legendo Joaa Joseja, ki je že desetletje in pol nepogrešljiv na evropski sceni, in dolgoletnega korektorja Huga Gasparja. Da se je začela prebujati tudi portugalska klubska odbojka, dokazuje uvrstitev Benfice na drugo mesto v minuli sezoni pokala challenge, v polfinalu je odpravila celo italijansko Ravenno s slovenskim reprezentantom Klemnom Čebuljem, ki je eden iz naše trojice iz serie A, ki ga ulica v novi sezoni seli na Poljsko. Zanj se je namreč resno ogrela velika Zaksa, enako kot tudi za Alena Šketa (Modena), ki ga na trnek – v paketu z Mitjo Gasparinijem (Verona) – lovi tudi Czestochowa. Bo pa v Italiji ostal reprezentančni kapetan Tine Urnaut, le da naj bi ga iz Latine pot vodila k Perugii.