Quartararoju preizkušnja v Dohi

Francoz Fabio Quartararo (Yamaha) je dobil drugo dirko sezone v razredu MotoGP.
Fotografija: Fabio Quartararo je uresničil veliko željo po zmagi v Katarju. FOTO: Karim Jaafar/AFP
Odpri galerijo
Fabio Quartararo je uresničil veliko željo po zmagi v Katarju. FOTO: Karim Jaafar/AFP

Motociklisti razreda MotoGP so v Lusailu odpeljali drugo dirko sezone, na VN Dohe pa je bil zmagovalec Francoz Fabio Quartararo z Yamaho.

21-letni Francoz si je četrto zmago v razredu MotoGP priboril s petega štartnega mesta, ključen pa je bil napad štiri kroge pred koncem, ko je s tretjega mesta napredoval na vrh.

Na stopničkah pa sta se mu pridružila še rojak Johann Zarco (Ducati) in španski novinec Jorge Martin (Ducati).

V razredu Moto2 je zmagal Britanec Sam Lowes pred Avstralcem Remyjem Gardnerjem in Špancem Raulom Fernandezom (vsi Kalex), v moto3 pa Španec Pedro Acosta (KTM) pred Južnoafričanom Darrynom Binderjem (Honda) in Italijanom Niccolom Antonellijem (KTM).

Naslednja dirka bo 18. aprila za VN Portugalske v Algarveju.


Quartararo v istem krogu prehitel Zarcoja in Martina


Na začetku dirke sta najboljša dirkača iz kvalifikacij zadržala svoja položaja. Španec Martin je kot prvi zapeljal v uvodni ovinek, Johann Zarco je bil drugi, na tretje pa se je prebil Španec Aleix Espargaro. Največji osmoljenec je bil zmagovalec prve dirke, Španec Maverick Vinales, ki je s tretjega mesta nazadoval na deveto.

V ospredju je Martin nadzoroval potek dirke, za njim pa sta se za drugo mesto krčevito borila Zarco in Španec Alex Rins, ki sta večkrat zamenjala svoja položaja.



V zaključku dirke pa je udaril Fabio Quartararo. Francoz je v 18. krogu najprej prehitel drugouvrščenega Zarcoja, nato pa še vodilnega Martina. 

V zadnjem krogu je prišlo do spremembe na drugem mestu. Novinca v razredu Martina je na tretje mesto potisnil Zarco in poskrbel za dvojno francosko slavje, vendar pa Martin ni imel razloga za slabo voljo, saj si je privozil prve stopničke v razredu MotoGP.

»To je ena izmed mojih najboljših zmag. Vedno sem želel zmagati v Katarju, tokrat mi je uspelo na drugi dirki. V nekem trenutku sem bil na sedmem oziroma osmem mestu, vendar pa sem ugotovil, da ritem ni prehud. Videl sem, da lahko zmagam, vendar nisem želel pretiravati. Svoje gume sem želel ohraniti za konec dirke, kar mi je uspelo,« je bil vesel zmagovalec Quartararo.

V skupnem seštevku vodi Johann Zarco (40 točk) pred Fabiem Quartararojem (36) in Maverickom Vinalesom (36).

Rezultati VN Dohe
MotoGP
1. Fabio Quartararo (Fra/Yamaha) 42:23,997
2. Johann Zarco (Fra/Ducati) +1,457
3. Jorge Martin (Špa/Ducati) +1,500
4. Alex Rins (Špa/Suzuki) +2,088
5. Maverick Vinales (Špa/Yamaha) +2,110
6. Francesco Bagnaia (Ita/Ducati) +2,642

Moto2
1. Sam Lowes (VB/Kalex)
2. Remy Gardner (Avs/Kalex)
3. Raul Fernandez (Špa/Kalex)

Moto3
1. Pedro Acosta (Špa/KTM)
2. Darryn Binder (JAR/Honda)
3. Niccolo Antonelli (Ita/KTM)

Preberite še:

Komentarji: