Rabobank končal sodelovanje s kolesarsko ekipo

Mednarodni ponudnik finančnih sredstev Rabobank z novim letom ne bo več glavni sponzor istoimenske kolesarske ekipe.

Objavljeno
19. oktober 2012 12.39
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Ljubljana - Posledice, ki jih je prinesla dopinška afera nekdanjega ameriškega kolesarja Lancea Armstronga so iz dneva v dan večje.

Potem ko je Ameriška protidopinška Agencija (Usada) zoper njega podala veliko število dokazov o dopinških prekrških in je sedemkratni zmagovalec dirke po Franciji ostal brez sodelovanja s podjetjem Nike, so posledice dopinške afere zdaj občutili tudi pri nizozemskem moštvu Rabobank.

Istoimenska banka, ki je 17 let sponzorirala najuspešnejše nizozemsko moštvo, poleg moške pa tudi zelo uspešno žensko ekipo, je namreč sporočila, da se s koncem leta umika iz kolesarskega športa.

»Nismo več prepričani, da je kolesarstvo lahko čist in pravičen šport. Hkrati ne verjamemo, da bi se stvari v bližnji prihodnosti lahko obrnile na bolje,« je pojasnil Bert Bruggink, član odbora Rabobanka. »Gre za čudovit športv, katerem uživa na milijone Nizozemcev, ki so naše stranke, vendar ostajamo pri boleči odločitvi,« je še dodal Bruggink.

Zdaj je pod vprašajem obstoj ekipe Rabobanka. Nizozemci bodo zelo težko zadržali največje zvezdnike, med katerimi so nekdanji olimpijski prvak, Španec Samuel Sanchez, domači kolesar Robert Gesink in olimpijska in svetovna prvakinja Mariane Vos.

Amnestija za skesane grešnike?

Sydney - Predsednik Svetovne protidopinške agencije (Wada) John Fahey je za avstralski radio dejal, da Wada razmišlja, da bi dopinškim grešnikom ponudila amnestijo v zameno za informacije o dopingu.

K razmišljanju jih je spodbudil primer ameriškega kolesarja Lancea Armstronga, v katerem so ključno vlogo pri dokazovanju njegove krivde odigrali nekdanji moštveni kolegi. »Vsekakor je to zelo zanimiva ideja, ki bi lahko očistila šport,« je dejal nekdanji avstralski politik.