Ratejeva prišla, vrgla in odšla v finale

Slovenska metalka kopja Martina Ratej z metom, dolgim 65,64 metra, druga v kvalifikacijah atletskega SP v Londonu. 

Objavljeno
07. avgust 2017 00.52
Saša Verčič, poročevalka
Saša Verčič, poročevalka

London - Val navdušenja je prevzel Martino Ratej, ko je v kvalifikacijah svetovnega prvenstva že s prvim poskusom, dolgim 65,64 metra, močno presegla mejo za finale meta kopje. Naša najbolj izkušena atletinja je tako potrdila status največjega slovenskega aduta, kvalifikacije je na koncu končala celo na 2. mestu. Finale bo v torek ob 20.20 po slovenskem času.

Z nasmeškom do ušes je prišla Ratejeva v mešano cono za novinarje, kar je bilo povsem razumljivo. Potem ko je po večji del odlični sezoni 2014 na zadnjih dveh največjih tekmovanjih ostala brez finala, je bilo tudi nekaj malega dvomov, četudi je bila na letošnji lestvici na 7. mestu. A na olimpijskem štadionu je nato še enkrat potrdila, da se počuti zelo domače ter prišla, vrgla in odšla v finale. Morda je bil njen suveren nastop toliko bolj presenetljiv, ker je nastopila v drugi skupini, v prvi pa so pred tem neposredno normo za finale (63,5 metra) dosegle zgolj tri tekmovalke. Med njimi denimo ni bilo olimpijske prvakinje Sare Kolak, ki pa se je seveda vseeno prebila med dvanajsterico, saj je 63,5 metra presegle le tri atletinje.

"Ko sem videla, da je bilo v prvi skupini za 6. mesto dovolj 62,5 metra, je bil moj cilj, da presežem to daljavo, saj sem verjela, da bom s tem v finalu. Res sem vesela, da sem dosegla celo več, kot sem si zadala za kvalifikacije, saj to ni lahka tekma, ker so na voljo samo trije meti, potem pa pride malo treme, živčnosti, poleg tega tudi razmere niso dobre ob tem vetru in mrazu ..." je dejala Ratejeva, ki že zelo dolgo ni bila tako navdušena po metu, ji je pa bilo jasno, da bo met odličen, takoj ko je kopje zapustilo roko.

Sicer se še na ogrevanju ni počutila najbolje, ko je stopila na glavni štadion, pa se je vse spremenilo. "V poskusnih metih sta bila dva zelo dobra, dobila sem zaupanje in šla na vse ali nič, saj je bila naša skupina nekoliko močnejša in za taktiziranje ni bilo prav nobene možnosti. Da je kopje poletelo prek 65 metrov, je le še pika na i," je pojasnila naša atletinja, ki se zaveda, da bo finale izjemno močna tekma, saj so favoritinje v veliki večini napredovale. "Nič, zdaj gremo naprej. V torek je nova tekma, ta rezultat ne bo štel nič, želja pa je, da ponovim met prek 65 metrov," je še dodala.

Jutri bo premierni nastop na SP dočakala Agata Zupin, ki bo ob 20.30 (po slovenskem času) tekla v 1. krogu teka na 400 metrov z ovirami.