Ratejeva za uvod obstala pri zgolj treh poskusih

Martina Ratej na mitingu atletske diamantne lige v Šanghaju deveta, Tina Šutej mesto boljša.

Objavljeno
18. maj 2015 01.57
Martina RatejCelje 3.8.2014
S. V., šport
S. V., šport
Šanghaj – Povsem drugače kot pred letom dni se je začela sezona diamantne lige za našo najboljšo atletinjo Martino Ratej. Če je lani v Dohi dosegla premierno slovensko zmago v tem tekmovanju, je včeraj na svoji uvodni postaji zasedla 9. mesto, kar pomeni, da je kopje vrgla zgolj trikrat. Razočaranje je bilo kar veliko, a priložnosti bo še več kot dovolj.

Lani sta s trenerjem Andrejem Hajnškom sezono načrtovala tako, da je Ratejeva odlično formo dosegla že takoj na začetku in jo skušala držati naslednjih nekaj mesecev, a se jima ni izšlo, padec je prišel v najbolj neprimernem trenutku, ob evropskem prvenstvu. Tokrat sta se vsega skupaj lotila drugače, želja je, da bi Martina iz tekme v tekmo »rasla«, zato forma zdaj še ni prava, si je pa vsekakor želela več od 59,39 metra, kolikor je vrgla v tretji seriji (še 58,44 m v prvi in neveljaven met v drugi), kar je bilo dovolj za 9. mesto. Od osmega, ki bi ji prineslo dodatne tri poskuse, jo je ločilo le sedem centimetrov.

»Če bi imela na voljo še te tri mete, bi gotovo dodala nekaj metrov. Tako kot denimo na zimskem državnem prvenstvu na Ptuju, kjer je prav tako kopje najprej trikrat letelo okoli 59 metrov, nato 63, v zadnjem poskusu pa prek 65. V Šanghaju se je enako začelo, žal pa to ni bilo dovolj za osmerico. Na takšni ravni moraš pač že v prvih treh metih doseči dober rezultat, še vedno pa raven ni bila tako slaba. Težava je bila tudi časovna razlika in dolga pot, kar je očitno zmotilo vse Evropejke,« je ocenil Hajnšek, ki ga v Šanghaju ni bilo in tudi to je bila za Ratejevo pomanjkljivost, saj bi ji kak nasvet gotovo prišel prav. »Prva tekma je potrdila, da bo v tej sezoni vrh zelo razširjen, zato sem tudi pričakoval težak Martinin boj za osmerico. Menim, da bi letos lahko 17 tekmovalk kopje vrglo prek 65 metrov. Tudi to, da sta bili Christina Obergföll in Marija Abakumova tu le 6. in 7., pove veliko o konkurenci,« je še dodal Hajnšek, ki precej boljši rezultat pričakuje že na naslednji tekmi 26. t. m. na svetovnem izzivu v Ostravi, medtem ko Ratejevo naslednja tekma diamantne lige čaka 30. t. m. v Eugenu, za katerega se že zdaj boji, kakšno bo njeno počutje ob vrnitvi iz ZDA. Zmaga v metu kopja je včeraj ostala doma, saj je bila najboljša Huihui Lu, da bodo Kitajke letos v ospredju, pa je toliko večja verjetnost, ker bo svetovno prvenstvo v Pekingu.

Boljša od Ratejeve je bila tako včeraj druga slovenska atletinja v Šanghaju, Tina Šutej, ki je v skoku s palico zasedla 8. mesto. Potem ko je že začetno višino 438 cm preskočila v zadnjem poskusu, je tekmovanje končala pri 448 cm. »Bolj bi bila zadovoljna, če bi preskočila tudi naslednjo višino. Toda vseeno sem vesela, ker sem prvič v sezoni skakala z dolgega zaleta in z dolgimi palicami. Pozna se mi, da letos z njimi še nisem poskusila in še nimam pravega občutka. Gotovo pa bo na naslednjih tekmah že precej bolje,« je ocenila Šutejeva.

Na mitingu, ki ga je zaznamovalo tudi čustveno slovo od nedavno uradno upokojenega Liu Xianga, je poraz na 100 metrov doživela šprinterska kraljica Shelly-Ann Fraser-Pryce (šele 5.), prvi letošnji dvoboj v skoku v višino med Bogdanom Bondarenkom in Esso Mutazom Barshimom je pripadel slednjemu (232:238), Kerani James je zlahka opravil s konkurenco na 400 m, izjemen tek pa je na 5000 metrov uprizorila Almaz Ayana. Etiopijka je na polovici teka prevzela vajeti v svoje roke in se s časom 14:14,32 zavihtela na 3. mesto večne lestvice, pred njo sta zdaj le še Tirunesh Dibaba in Meseret Defar.