Razplet volitev še nikdar tako nepredvidljiv

Boj za vrh OKS: Bogdan Gabrovec in Zoran Janković za zmago v prvem krogu, Andraž Vehovar v drugem.

Objavljeno
15. december 2014 20.27
SLOVENIJA LJUBLJANA 11.06.2012 JANEZ KOCIJANCIC PREDSEDNIK OKS FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Ljubljana – Danes popoldne bo predal vladarsko žezlo nasledniku prvi mož Olimpijskega komiteja Slovenije Janez Kocijančič, ki je bil na čelu športne družine od leta 1991. Na volitve so se podali Bogdan Gabrovec (61), Zoran Janković (61) in Andraž Vehovar (42), »boj« pa se bo začel ob 14. uri v ljubljanskem hotelu Union.

»Volilni postopek mora biti demokratičen, hkrati pa enostaven in učinkovit. Ni dobro, če je pri vodenju veliko konfliktov. Temeljno načelo mora biti učinkovito delovanje krovne slovenske športne organizacije, to je moje priporočilo novemu vodstvu. Sam se poslavljam z izjemnimi spomini na vsa ta leta. Ob prijetnih je bilo treba reševati tudi številne manj prijetne zadeve, zato se zahvaljujem tudi vsem sodelavkam in sodelavcem, ki so mi pomagali voditi slovenski šport,« je 25. novembra, na svoji zadnji seji komiteja (OKS), povedal Janez Kocijančič. Slednji je tako rekoč brez praske preživel zadnje predsedniške volitve, saj je pred štirimi leti protikandidata Milana Krajnca (vaterpolo) porazil prepričljivo, z izidom 96:20.

Danes bo skoraj zanesljivo drugače, 145 glasov delegatov bo razdeljenih bolj enakomerno, vsi trije kandidati pa bi lahko dobili zajeten kos volilne pogače. Ne pozabimo, da je za zmago potrebna navadna večina prisotnih, torej večina oddanih glasov. Pred štirimi leti je bilo oddanih »le« 116 glasov, tudi letos ne bo šlo za »severnokorejsko« volilno udeležbo, saj so nam predsedniki številnih panožnih zvez – gre za najmanjše – napovedali, da ne bodo volili novega predsednika, saj da se zanje tako ali tako »ne bo nič spremenilo ne glede na ime zmagovalca«. Kakorkoli, če v prvem krogu volitev nihče ne bo prejel več kot 50 odstotkov oddanih glasov, bo sledil drugi krog, v katerem bi bila za zmago enega od kandidatov prav tako zadostna že navadna večina, torej lahko z veliko verjetnostjo zatrdimo, da bomo danes dobili novega predsednika OKS.

Nedavna Delova anketa med delegati je razkrila prednost Bogdana Gabrovca (42 %) pred Zoranom Jankovićem (33 %) in Andražem Vehovarjem (25 %), toda odtlej se je spremenilo marsikaj, nekateri so zamenjali barve, številni pa so pristali na kandidatnih seznamih vseh treh tekmecev (to je glede na obstoječi sistem volitev logično). Svoje mnenje so razkrili tudi vsi trije kandidati za Kocijančičevega naslednika. »Novega predsednika bomo dobili že v prvem krogu,« sta napovedala Gabrovec in Janković, Vehovar pa se z njima ne strinja: »Za zmago bo potreben drugi krog.« Ne glede na razplet volitev lahko že vnaprej zatrdimo, da je športni družini naposled uspelo pripraviti medijsko močno natrpano volilno kampanjo, zato lahko z napetostjo pričakujemo razplet seje skupščine, ki še nikdar doslej ni bil tako nepredvidljiv. Kandidate in njihove volilne programe smo podrobno predstavili v zadnji številki Sobotne priloge (Trije kandidati, eno sporočilo: revolucije ne bo).

Dnevni red vsebuje deset točk, med njimi so dopolnitev Pravil OKS-ZŠZ, morebitni sprejem novega člana v družino, imenovanje častnega predsednika OKS-ZŠZ in seveda volitve. Nekateri športni delavci so se že pred začetkom seje volilne skupščine vprašali, kdo bo dejansko volil predsednika in izvršni odbor OKS – večinsko športni delavci ali redno zaposleni v nacionalnih panožnih zvezah in javnih zavodih? Ali denimo predstavlja volilno telo civilna športna sfera ali le zaposleni v njej. Ta dilema ta čas resda ni pomembna, morda bo predstavljala izziv za naslednjega predsednika. Ta bo moral v prihodnjih štirih letih voditi in upravljati slovenski šport ter ga zastopati v odnosu z državo in mednarodnimi športnimi institucijami.