Državni rekord in olimpijska norma Rennerja za prvi finale

Atletsko svetovno prvenstvo: skakalec s palico Robert Renner uspešen v kvalifikacijah v Pekingu.

Objavljeno
23. avgust 2015 00.11
S. V., šport
S. V., šport
Peking – Štirje skoki, štiri preskočene višine, uvrstitev v finale, državni rekord in izpolnitev norme za nastop na olimpijskih igrah 2016 – ni slabo za premierni nastop na svetovnem prvenstvu! Slovenski skakalec s palico Robert Renner je odlično prestal kvalifikacije v Pekingu, v katerih je normo za jutrišnji finale, 570 cm, zmoglo kar 16 tekmovalcev.

Odkar se je član celjskega Kladivarja letos s pomočjo hipnoze rešil blokade, ki mu je dve leti preprečevala napredek in skoke, kakršnih je sicer sposoben, niza odlične rezultate. Na julijskem evropskem prvenstvu za mlajše člane je osvojil naslov prvaka, nato je v začetku tega meseca s 565 cm, ki so mu tudi prinesli nastop na pekinškem SP, izboljšal svoj državni rekord, stopnjevanje njegovih rezultatov pa se je včeraj nadaljevalo tudi na Kitajskem. Finale je bil njegova tiha želja, uresničil pa jo je v zelo samozavestnem slogu, kot da to ne bi bil njegov premierni nastop med elito. Skakati je začel na višini 540 cm, visoko, kot še nikoli doslej, bil nato uspešen na 555, ob naslednjem poskusu izenačil državni rekord, za konec pa ga še izboljšal za pet centimetrov, kar mu torej ni prineslo zgolj finala SP, ampak tudi nastop v Riu 2016.

»Zelo dobro sem izkoristil veter v hrbet, kar mi zelo ustreza, uporabil sem tudi najtrše palice doslej in na zadnji višini prikazal najboljši skok v karieri. To je vsekakor moj največji dosežek in z njim sem postavil piko na i odlični sezoni, v kateri sem dosegel vse cilje, ki sem jih zadal, in ti niso bili majhni,« je žarel 21-letnik, ki si je 1. mesto v kvalifikacijah denimo delil tudi s svetovnim rekorderjem Renaudom Lavilleniejem, sicer pa je normo preskočilo kar 16 atletov; nazadnje jih je v finalu več od predvidene dvanajsterice nastopilo na SP v Edmontonu 2001 (13).

»Očitno mi velike tekme ustrezajo in komaj čakam na finale. Vsako mesto, ki ga bom tam pridobil, bo veliko vredno, skušal pa bom kar najbolj napredovati. Pri zadnjem skoku sem imel še nekaj centimetrov prostora med telesom in letvico, torej imam še nekaj rezerve, ki jo bom skušal izkoristiti v finalu,« se je k jutrišnji preizkušnji – začetek ob 13.05 po srednjeevropskem času – obrnil Renner, potem ko je poskrbel za prvi slovenski finale v Pekingu.

Da imajo naši atleti več možnosti za uspešen nastop v kvalifikacijah v tehničnih disciplinah, je bilo jasno, in to se je prvi dan potrdilo, saj je Žan Rudolf izpadel v prvem krogu teka na 800 metrov, za polfinale pa mu je zmanjkalo 21 stotink. V tretji skupini je bil s časom 1:47,24 zadnji, šesti. Prvi del je z Amelom Tuko iz Bosne in Hercegovine – kot sta bila dogovorjena – tekel v ozadju, za načrtovani šprint, ki ga je bosanski kolega, s katerim naj bi v prihodnje tudi treniral, zlahka uprizoril, pa so mu pošle moči.

Prvo zlato kolajno v Pekingu je presenetljivo osvojil Eritrejec Ghirmay Ghebreselassie, ki je z 19 leti postal tudi najmlajši zmagovalec maratona na svetovnih prvenstvih doslej, Mo Farah je navkljub težavni sezoni (tudi njegov trener Alberto Salazar se je znašel v dopinškem viharju) nadaljeval svojo prevlado v teku na 10.000 metrov, prvi naslov v ženskem delu pa je šel nemški metalki krogle Christini Schwanitz. V kvalifikacijah teka na 100 m je bil najhitrejši Justin Gatlin (9,83), Usain Bolt je v svoji skupini zmagal s časom 9,96. Danes ob 13.10 po slovenskem času bo polfinale, ob 15.15 pa še veliki finale.