Rok Drakšič evropski prvak v judu

Rok Drakšič je v kategoriji do 73 kg osvojil naslov evropskega prvaka, Tina Trstenjak je bila v kategoriji do 63 kg bronasta.

Objavljeno
26. april 2013 15.32
lvi*judo
Miha Šimnovec, poročevalec
Miha Šimnovec, poročevalec

Budimpešta - V slovenskem judoističnem zastopstvu so se drugi dan dvobojev na 62. evropskem prvenstvu v Budimpešti veselili kar dveh kolajn: zlate lovorike Roka Drakšiča (do 73 kg) in bronaste Tine Trstenjak (do 63 kg).

Judoist celjskega kluba Z'dežele Sankaku je tako po tretjih mestih z Dunaja '10 in Čeljabinska '12 osvojil že svoje tretje odličje na tem tekmovanju, četrto zlato za Slovenijo po evropskih prvakinjah Raši Sraka Vuković (Düsseldorf '03) in Urški Žolnir (Tbilisi '09), Luciji Polavder (Dunaj '10) ter prvo najžlahtnejšo za naš moški judo na EP.

Rok Drakšič (do 73 kg) je najprej prepričljivo opravil tako s Turkom Hasanom Vanlioglujem (10:0) kot tudi Nizozemcem Dexom Elmontom (10:0), nakar je 26-letni Grižan vknjižil še eno zmago z ipponom, potem ko je po poldrugi minuti na hrbet spravil tudi Rusa Muso Moguškova (10:0), dobitnika bronaste kolajne na predlanskem SP v Parizu. V polfinalu je bil z 2:1 v kaznih boljši od Francoza Pierra Duprata, v zaključnem dvoboju pa še za yuko tudi od Gruzinca Nugzarija Tatalašvilija (5:0).

Marjan Fabjan je verjel, da se lahko prebije med najboljše tri, dodatno potrditev za to pa je dobil, ko je »Roki« izločil izvrstnega Nizozemca Dexa Elmonta. »Takrat mi je bilo jasno, da je Drakšič pravi,« je zaupal glavni trener pri klubu Z'dežele Sankaku in posebej pohvalil tudi Trstenjakovo, največ zaslug za njen uspeh pa pripisal svoji pomočnici Urški Žolnir.

Po njegovem največjem uspehu so prireditelji najprej zaigrali Avsenikovo na Golici, nato še slovensko himno Zdravljico. »Osvojiti kolajno na EP je nekaj zelo lepega, postati evropski prvak pa je toliko bolj izjemno. Imel sem dober dan, ki sem ga znal izkoristiti,« je kar žarel od silne radosti varovanec Marjana Fabjana. Kot je pojasnil po dajanju avtogramov in poljubu, ki mu ga je na čelo prilepil predsednik Judo zveze Slovenije Bogdan Gabrovec, je na tatami prihajal z mišljenjem, da je vsak premagljiv. »S takšnim pristopom je vse mogoče,« je še razkril Drakšič, nato pa priznal, da še ni povsem dojel, kaj mu je uspelo.

Tina Trstenjak (do 63 kg) je po tem, ko je bila v uvodnem krogu prosta, v nadaljevanju premagala Švedinjo Mio Hermansson (10:0) in Izraelko Yarden Gerbi (1:0 v kaznih), izgubila z Rusinjo Marto Labazino (0:10) ter v dvoboju za tretje mesto pod vodstvom olimpijske šampionke Urške Žolnir še Avstrijko Hilde Drexler (2:0 v kaznih). »Zelo sem vesela, to je moja prva kolajna na članskem EP. Moji prvi borbi sta bili odlični, tretjo sem žal izgubila, v četrti pa sem spet dala vse od sebe,« po največjem uspeh doslej ni skrivala navdušenja 22-letna judoistka celjskega kluba Z'dežele Sankaku.

Zelo dobro je bila na poti tudi Anka Pogačnik (do 70 kg), ki je po zmagah nad Italijanko Giulio Cantoni (10:0) in Britanko Sally Conway (5:0) ter porazih z Avstrijko Bernadette Graf (0:10) in Hrvatico Barbaro Matić (0:5) ob ognjenem krstu na tako velikem tekmovanju zasedla sedmo mesto. »Glede na to, da je to moje prvo člansko EP, uvrstitev ni slaba. Toda danes bi bila sposobna še več; izločila sem dve uveljavljeni judoistki in izgubila z dvema, ki sem ju že ugnala. A to je pač judo,« je razmišljala 21-letna Gorenjka.

Slabše pa so nastopili preostali trije naši borci. Aljaž Sedej je bil v uvodnem krogu s 3:1 v kaznih boljši od Srba Miroljuba Ivezića, s katerim se je - mimogrede - v zadnjem obdobju veliko pripravljal za to EP, v drugem pa ga je že po pičlih 22 sekundah na hrbet vrgel Portugalec Tomas Costa (0:10). »Ne pomnim, kdaj sem nazadnje tako hitro izgubil. Naredil sem neumnost. Namesto da bi šel naprej z levo roko, sem šel z desno, kar je Costa hladnokrvno izkoristil,« se je nase jezil judoist Bežigrada, potem ko je ostal brez uvrstitve. Na vprašanje, zakaj se mu je prikradla takšna napaka, je odvrnil, da zato, ker je po »domače povedano butelj. Telesno sem namreč dobro pripravljen, psihično pa katastrofalno. Enostavno se ne znam zbrati ...«

Že po prvem dvoboju je posamične nastope na tem EP pred očmi trenerke Urške Žolnir končala Nina Milošević (do 63 kg), za katero so se vsi upi po vidnejšem dosežku kot milni mehurček razpočili slabo minuto pred iztekom petih minut, ko jo je z vzvodom na levem komolcu k vdaji prisilila izkušena Italijanka Edwige Gwend. Da 21-letna Mariborčanka, ki se je lani iz Dupleka preselila k celjskemu klubu Z'dežele Sankaku, tekmovanja v športni dvorani Laszla Pappa ne bo ohranila v najlepšem spominu, je dodatno kriva še poškodba roke, zaradi katere je morala s solznimi očmi poiskati celo zdravniško pomoč.

Le poldrugo minuto pa je trajal ognjeni krst Tadeja Čeha (do 73 kg) na evropskem prvenstvu, potem ko je hitro prejel štiri kazni proti Gruzincu Nugzariju Tatalašviliju (0:10). »Slabo sem se stepel, verjetno tudi zaradi treme, ki je bila tokrat večja kot na drugih turnirjih,« je bil razočaran 23-letni judoist Impola in določen del krivde za hiter poraz pripisal tudi novim pravilom. »Če vstopiš tako, da ne ogroziš tekmeca, takoj dobiš kazen,« je pojasnil Čeh in dodal, da bo drugič bolje.

EP v Budimpešti, 2. dan - člani

do 73 kg: 1. Drakšič (Slo), 2. Tatalašvili, 3. Rehviašvili (oba Gru) in Duprat (Fra) ... Čeh (Slo) - brez uvrstitve;

do 81 kg: 1. Črikišvili (Gru), 2. Marijanović (Hrv), 3. Bottieau (Bel) in Pietri (Fra) ... Sedej (Slo) - brez uvrstitve;

članice, do 63 kg: 1. Agbegnenou (Fra), 2. Labazina (Rus), 3. Trstenjak (Slo) in Gerbi (Izr) ... Milošević (Slo) - brez uvrstitve;

do 70 kg: 1. Polling, 2. Bolder (oba Niz), 3. Graf (Avs) in Vargas-Koch (Nem), 7. Pogačnik (Slo).