Romanova v polfinalu SP v Moskvi

Edina današnja slovenska predstavnica na SP v Moskvi Sonja Roman se je v teku na 1500 m uvrstila v polfinale.

Objavljeno
11. avgust 2013 12.14
ATHLETICS-WORLD-2013-1500M
Saša Verčič, poročevalka iz Moskve, M. F., šport
Saša Verčič, poročevalka iz Moskve, M. F., šport
Moskva - Slovenska atletinja Sonja Roman je v dopoldanskem prvem krogu kvalifikacij drugega dne 14. svetovnega prvenstva v atletiki v Moskvi dosegla skupno 17. čas teka na 1500 m (4:08,58) in se uvrstila v polfinale, ki bo v torek ob 18.40 uri. Tekla je v zadnji skupini, vse tri pa so bile zelo hitre. V polfinale se je uvrstilo prvih šest tekmovalk iz vsake skupine ter še šest preostalih najhitrejših po času, med katerimi je bila najhitrejša prav Romanova. Prvi čas kvalifikacij je imela Etiopijka Genzebe Dibaba (4:06.78).

Že v prvi skupini je izjemno hitro tekla Etiopijka Abeba Aregawi, ki od olimpijskih iger v Londonu, kjer je bila peta, nastopa za Švedsko. Letošnja dvoranska evropska prvakinja je tekla 4:07,66, prvih devet tekmovalk pa je v skupini teklo pod 4:09. Tako je Etiopijka Gelete Burka, ki je na zadnjih treh dvoranskih svetovnih prvenstvih osvajala odličje, zasedla šele deseto mesto (4:11,26) v skupini in je na koncu ostala brez polfinala. V drugi skupini je bila najboljša Avstralka Zoe Buckman (4:06,99).

Romanova je v tretji skupini začela in tudi nadaljevala na šestem mestu, Diana Sujew iz Nemčije pa je narekovala oster ritem in bila nekaj korakov pred tekmicami. Slovenka je zadnji krog začela na petem mestu, v ciljnem finišu je padla na sedmo mesto, uspelo pa se ji je obdržati med vodilnimi v silovitem zaključku teka.

»Tekma je bila zelo stresna z veliko prerivanja, a tokrat se nisem zgolj pustila odrivati tekmicam, ampak sem to taktiko ubrala tudi sama. Četudi je bil moj čas med prijavljenimi najslabši, sem se zavedela, da sem se sposobna uvrstiti v poflinale in res me veseli, da mi je to uspelo. Pričakovala sem tako hiter tek in zelo sem zadovoljna, da sem takšen čas dosegla v jutranjih urah. Zdaj ne želim reči, da sem cilj izpolnila, apetiti pač vedno rastejo in naslednjega kroga se lahko lotim povsem umirjeno,« je povedala Romanova.