Ropret želi Gianija zadržati vsaj do OI leta 2020

Predsednik odbojkarske zveze Slovenije Metod Ropret ima dobršen del zaslug za preporod slovenske odbojke.

Objavljeno
20. oktober 2015 14.16
dja*Metod Ropret
G. L., Delo.si, STA
G. L., Delo.si, STA

Ljubljana - Glavna vloga pri slovenskem čudežu v Sofiji je bila zagotovo v domeni odbojkarjev ter selektorja Andree Gianija, a pri vsem skupaj niti slučajno ne smemo zanemariti vloge predsednika Odbojkarske zveze Slovenije (OZS) Metoda Ropreta. Veliki športni navdušenec, podjetnik in župan ene najbolj odbojkarskih občin v Sloveniji - Brezovice - je navsezadnje našel primernega človeka za na klop slovenske reprezentance.

»Gianija smo dobili z nekaj sreče, nekaj pa je zato zaslužna tudi intuicija. Ko nas je zapustil Luka Slabe, smo izdali razpis, na katerega se je prijavilo 22 kandidatov in to sama eminentna imena. Na koncu so v naših razmišljanjih ostali Igor Kolaković, Ljubomir Travica in Giani. Po pogovorih z njim, predvsem ko mi je rekel 'šef, jaz hočem to delo', smo se odločili zanj. Dobro je poznal naše igralce, naše zmožnosti, kakovost igralcev in njihov značaj. Vidite, da se nismo zmotili. Vsi zdaj doživljamo izjemne trenutke,« je za STA uvodoma povedal predsednik OZS.

»Letos smo imeli tri cilje. Takoj ko smo izpolnili prvega, se uvrstili na evropsko prvenstvo, se je začela evropska liga, prav ta pa je po mojem mnenju omogočila miselni preklop v glavah reprezentantov. Dvomim, da je katera reprezentanca osvojila evropsko ligo na tak način, kot smo jo letos mi. Zabeležili smo 12 zmag, nobenega poraza. V tem tekmovanju smo postali ekipa, v tem tekmovanju smo si pridobili samozavest, potem ko smo končno dobili tudi odločilne tekme, kar nam v preteklosti ni uspevalo. Na evropskem prvenstvu pa se je na fante sploh prenesla ta zmagovalna miselnost Gianija, ta lakota po uspehu, ki nam je na koncu v konkurenci najboljših evropskih reprezentanc prinesla neverjeten in tudi za nas v vodstvu nepričakovan rezultat,« je dodal Ropret, ki je v slabi polovici leta doživel pravi razcvet slovenske odbojke.

Reprezentanca je v petih mesecih pod Gianijevim vodstvom odigrala 25 tekem, od tega jih je 18 dobila, le sedem pa izgubila. Pogled na učinek Slovencev postane še posebej impresiven, če upoštevamo, da so tri poraze zabeležili na prijateljskih tekmah (dvakrat z Brazilijo in enkrat z Nemčijo), enega pa na povratni tekmi dodatnih kvalifikacij s Portugalsko, ko je bil skupni zmagovalec že poznan. Na EP so jih premagali še svetovni prvaki Poljaki, novopečeni evropski prvaki Francozi ter Belgijci.

Srebrna kolajna po mnenju Ropreta ne pomeni konca neke zgodbe, temveč šele njen začetek. »Poskušam razmišljati na tak način, kot razmišlja nas selektor, zato pravim, to je začetek naše zmagovalne poti in ne konec. Zavedam pa se, da je take uspehe težko ponavljati. Takih uspehov ne ponavlja nihče, samo poglejte, kakšne reprezentance so na prvenstvu odšle domov v četrtfinalu. Konkurenca na vrhu je številčna, najboljše reprezentance pa izenačene. Na reprezentanco ne bomo izvajali pritiska rezultatov, vsekakor pa bodo naši apetiti visoki, a realni. Naša naslednja velika cilja bosta evropsko prvenstvo leta 2019, za katerega obstaja velika možnost, da bo pri nas, in olimpijske igre leta 2020, na njih želimo nastopiti po vodstvom Gianija. Vemo, da ga bo do takrat težko zadržati pri nas, a storili bomo vse, da ga bomo. Nekateri indici pa že zdaj kažejo na to, da naše želje niso nerealne. Pa tudi, če bo potrebno seči bolj globoko v blagajno, čeprav Andrei denar ni najpomembnejša stvar,« je zaključil Ropret.