Rovanperä na poti do novega naslova prvaka

Na srednjeevropskem reliju za SP odstopil največji tekmec, Valižan Elfyn Evans.
Fotografija: Kalle Rovanperä vozi proti novemu naslovu svetovnega prvaka. FOTO: Joe Klamar/AFP
Odpri galerijo
Kalle Rovanperä vozi proti novemu naslovu svetovnega prvaka. FOTO: Joe Klamar/AFP

Po sobotnem delu srednjeevropskega relija za svetovno prvenstvo, predzadnje postaje sezone 2023, je v vodstvu Belgijec Thierry Neuville (Hyundai). Svetovni prvak Finec Kalle Rovanperä (Toyota) pa je drugi in ga le še nedeljske štiri hitrostne preizkušnje ločijo od drugega naslova v karieri. Na predzadnji postaji SP reliju je branilec Rovanperä praktično že potrdil novo lovoriko. Njegov edini tekmec, moštveni sotekmovalec v ekipi Toyota, Valižan Elfyn Evans, je namreč v soboto odstopil, s tem pa skorajda zapravil še zadnje teoretične možnosti za skupno zmago v sezoni.

Rovanperä je imel že pred relijem, ki konec tedna poteka v treh državah (Češka, Avstrija, Nemčija), na široko odprta vrata do drugega naslova prvaka. Imel je namreč 31 točk (217-186) naskoka pred Evansom in bi mu za ubranitev naslova zadoščalo že, če bi končal pred Valižanom. Če so bile možnosti Evansa pred relijem s središčem dogajanja v Passauu majhne, jih zdaj praktično ni več. Valižan je namreč v dopoldanskem delu sobotne etape naredil napako, zdrsnil s ceste in se zaletel v skedenj, tako da dirke ni mogel nadaljevati.

Vrtenje na cesti

To pomeni, da bo Rovanperä v nedeljo že prvak, če bo le pripeljal do cilja in osvojil vsaj nekaj točk. Edino upanje za Evansa pa bi bilo, da bi nadaljeval v nedeljskem delu relija, ko bodo na sporedu še štiri hitrostne preizkušnje; v skupnem seštevku sicer ne bo imel možnosti za točke, ker bo zaradi nedokončanih današnjih brzincev dobil preveč pribitka.

A v nedeljo je za konec na sporedu tudi power stage, hitrostna preizkušnja z dodatnimi točkami, zmagovalec jih dobi pet. Evans bi tako moral upati na odstop Finca in na točke na tej preizkušnji, da bi skupno razliko v SP zmanjšal pod 30 točk in odločitev prestavil na zadnji reli sezone na Japonskem.

»Dan sem želel končati z dobrimi občutki, vesel sem, da sem na cilju. Reli je težak, mislim, da so bile to najbolj zahtevne makadamske preizkušnje, kar sem jih doslej videl,« je po koncu današnje etape dejal 23-letni Finec.

Pred nedeljskim delom ima 26 sekund zaostanka za Neuvillom. Dan je sicer začel kot vodilni, potem ko je prepričljivo dobil petkov del, a je danes po vrtenju na cesti v deseti hitrostni preizkušnji izgubil precej časa. Je pa verjetno edini, ki lahko prepreči zmago na reliju Belgijcu, saj že tretji Estonec Ott Tänak (Ford) zaostaja minuto in 49 sekund, četrti Francoz Sebastien Ogier (Toyota) pa že dve minuti in 20 sekund.

Komentarji: