Ruski atleti brez olimpijskih iger v Riu?

Prvi mož protidopinške komisije Dick Pound: Še huje je, kot smo pričakovali. Za peterico dosmrtna prepoved.

Objavljeno
10. november 2015 00.09
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport
Ženeva – Težko pričakovano poročilo tričlanske neodvisne komisije, ki jo je decembra ustanovila svetovna protidopinška agencija WADA za proučitev dopinških obtožb v ruski atletiki, je potrdilo pokvarjenost nekdanjega vodstva mednarodne atletske zveze (IAAF) ter sistematično uporabo prepovedanih poživil v Rusiji. »Še huje je, kot smo pričakovali,« je ocenil prvi mož komisije Dick Pound.

Po enajstih mesecih preiskav, ki jih je sprožil dokumentarec nemške televizije ARD, je Dick Pound, predsednik te neodvisne komisije, nekdaj pa prvi mož WADA, predstavil 323 strani dolgo poročilo, ki ni presenetljivo, je pa pretresljivo za atletiko, gre za enega največjih športnih škandalov. Komisija je raziskala obtožbe nemških novinarjev o sistematičnem dopingu v Rusiji, prikrivanju pozitivnih dopinških rezultatov, podkupninah, ki jih je za to dobil nekdanji predsednik IAAF Lamine Diack, in njegovem izsiljevanju, da bi se prekrški pometli pod preprogo, ter s trdnimi dokazi ugotovila, da je vse to res.

V Rusiji je še vedno zakoreninjen sovjetski sistem sistematičnega dopinga, ki ga podpira tudi država, četudi za slednje trdnih dokazov niso našli, a naivno bi bilo sklepati, da bi se vse to – v takšnem obsegu – lahko dogajalo brez vednosti oblasti (v Kremlju so to seveda že zanikali). Goljufanje s ciljem zmage za vsako ceno je potekalo na vseh ravneh, Rusija pa je za odkrivanje pozitivnih vzorcev oziroma testiranje sumljivih ter njihovo prirejanje uporabljala zakoten laboratorij na obrobju Moskve, medtem ko so v tistem z mednarodno licenco v središču glavnega mesta uničili skoraj 1500 vzorcev, ki bi v preiskavi služili kot dokazi. Neposredna navodila za manipuliranje s posameznimi vzorci je dajal tudi minister za šport Vitalij Mutko.

Komisija pri WADA je zaradi vseh odkritij priporočila IAAF dosmrtno prepoved nastopanja za pet ruskih atletov in pet trenerjev. O imenih Pound ni želel govoriti, je pa jasno, da gre tudi za olimpijsko prvakinjo v teku na 800 metrov Marija Savinovo-Farnosovo in bronasto v isti disciplini Jekaterino Pojstogovo.

Poleg dosmrtnega suspenza za peterico pa WADA predlaga tudi prepoved nastopanja za vse ruske atlete do nadaljnjega oziroma dokler se ruska atletika ne očisti in ne bo pripravljena delovati po splošno sprejetih pravilih. »Naše priporočilo za leto 2016 je, da je ruska zveza suspendirana, upamo pa, da bo to storila prostovoljno,« je dejal Pound, kar bi pomenilo, da bi atleti ostali tudi brez nastopa na OI v Riu (prihodnje leto je še EP v Amsterdamu), tekmovanju torej, na katerem Rusija še posebej rada kaže svojo moč in veličino. Pound je tudi prepričan, da je ruski primer le vrh ledene gore, prav tako, da atletika še zdaleč ni edina panoga s to težavo.

Na prve pozive se je že odzval tudi novi predsednik IAAF Sabastian Coe, ki je sicer ruski zveziv za obrazložitev obtožb namenil čas do konca tega tedna, »Poročilo je alarmantno. Potrebujemo čas, da vse to analiziramo in dojamemo vse podrobnosti preiskave. Sem pa članom sveta že naročil, naj razmislijo o primernih sankcijah proti ruski zvezi,« je zapisal Coe ter poudaril, da bo IAAF v popolnosti sodelovala v nadaljnji preiskavi. Vanjo se je vključil tudi Interpol, potem ko mu je WADA predala dokaze o korupciji in prejemanju podkupnin na najvišji ravni mednarodne atletike. Mimogrede, etična komisija pri mednarodnem olimpijskem komiteju je včeraj predlagala suspenz za častnega člana MOK – Lamina Diacka.