Ruski zid je bil previsok še drugič v tednu dni

Odbojkarsko EP: Slovenci v Krakovu niso ubranili predlanskega srebra iz Sofije, temveč so kovčke pospravili po četrtfinalu.

Objavljeno
31. avgust 2017 23.58
Janez Porenta, poročevalec
Janez Porenta, poročevalec
Krakov – Nepisano pravilo, da na enem tekmovanju proti istemu tekmecu dvakrat ne izgubiš, so na odbojkarskem EP na Poljskem ovrgli Rusi, ki so še drugič v šestih dneh brez oddanega niza odpravili Slovence, ki so tako po četrtfinalu pospravili kovčke in niso ubranili predlanskega srebra iz Sofije. Hrusti na nasprotni strani mreže jih v nobenem od nizov niso pustili dlje kot do 19. točke.

Slovenci so že v skupinskem delu dobro spoznali postavno rusko reprezentanco, ki je v Krakov pripotovala okrepljena z nekaj odličnimi izkušenimi povratniki na čelu s prvim podajalcem Sergejem Grankinom in napadalcem Maksimom Mihajlovom. Izbranci selektorja Sergeja Šljapnikova so bili v ozkem krogu kandidatov za odličja, ki so jim zadnja leta na velikih tekmovanjih često spolzela iz rok. Tokrat so prvi del turnirja prepričljivo končali s tremi zmagami brez oddanega niza in imeli pred včerajšnjim četrtfinalom kar tri dni časa za regeneracijo, kar pa je bil dvorezni meč, saj so tvegali, da bodo padli iz tekmovalnega ritma.

Slovencem so, nasprotno, ob že tako zgoščenem urniku fige pokazali še pri Evropski odbojkarski zvezi (CEV), ki je sprva predvideni večerni dvoboj prestavila na popoldanski termin, s čimer so imeli evropski podprvaki še manj časa za povrnitev moči. Selektor Slobodan Kovač se je zato odločil, da bo na dan tekme izpustil dopoldanski trening, zasedba je dopoldanske ure rajši izkoristila za sproščen sprehod po obrežju Visle, ki je resnično kot nalašč za polnjenje baterij. Fantje, ki so – zanimivo – v zadnjih petih obračunih na EP vselej igrali zgolj tri nize, so na parket Tauron Arene prikorakali neobremenjeni in odločeni ponoviti igro iz repešaža proti Poljakom in se tekmecem maščevati za sobotni poraz.

Slovenci so imeli, čeravno so dan prej izločili gostitelje, tribune domala v celoti na svoji strani, Poljaki namreč že tradicionalno niso v posebej prijateljskih odnosih z Rusi. A sprva to ni pretirano pomagalo. Oba selektorja sta se pri izbiri začetnih postav odločila za po eno spremembo v primerjavi s sobotnim prvim medsebojnim obračunom. Šljapnikov je dal na blokerskem položaju Ilji Vlasovu prednost pred Iljasom Kurkajevom, Kovač pa je namesto Tončka Šterna v ogenj poslal za silo pokrpanega korektorja Mitjo Gasparinija, ki pa v prvem nizu ni blestel, zaključil je namreč le eno od osmih žog, ki so letele nanj. Tudi sicer slovenski napad uvodoma ni bil tako učinkovit kot dan prej proti domači vrsti, medtem ko se je na drugi strani mreže orjaškim Rusom, ki so dobro pritisnili z začetnim udarcem, posrečilo domala vse. S hitrim asom Mihajlova in petimi zaporednimi točkami so ušli s +5 in prednost do konca le še oplemenitili. V ključnih trenutkih je svoje opravil tudi blok, ki je dvakrat ustavil Alena Šketa, enkrat pa prvi tempo Jana Kozamernika. V slovenski vrsti je bil izjemni kapetan Tine Urnaut, ki je bil v šestih napadih nezgrešljiv, premalo za razigrane tekmece, ki so v drugem nizu za nameček ojačali še igro ob mreži (pet uspešnih blokov) in si znova hitro priigrali štiri točke naskoka (13:9), ki so ga brez težav zadržali do konca.

Pred tretjim nizom sta ekipi odšli za deset minut v garderobo, Kovačevi fantje pa so se na parket vrnili bolj nabrušeni in motivirani ter odločeni, da z dobljenim tretjim delom postavijo temelje epskega zasuka. Selektor je v igri obbdržal Tončka Šterna, ki je že prej nadomestil neučinkovitega Gasparinija. Toda ko ima hudič mlade, jih ima mnogo. Tako si je že pri izidu 2:3 pri padcu ob doskoku levi gleženj poškodoval Kozamernik, ki je odšepal s parketa, zamenjati ga je moral Danijel Koncilja. Branilci predlanskega srebra so bili tako pri prvem kot pri drugem tehničnem odmoru tri točke zadaj, v končnici pa so Rusi še dvignili ritem in dokončno razblinili vse dvome o zmagovalcu. Pri poražencih velja izpostaviti Urnautovih 12 točk ob 63-odstotnem napadu, ostali zunanji napadalci so imeli prazne naboje.