Salonitov dvojec v Posojilnico Dob

Jani Kovačič in Danijel Koncilja bosta v prihodnji sezoni nastopala v odbojkarski ligi prvakov.

Objavljeno
13. junij 2013 15.39
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

Avstrijski odbojkarski prvak Posojilnica Dob se pred novo sezono, v kateri bo prvič v klubski zgodovini zaigral tudi v ligi prvakov, že krepi. Koroški kolektiv sta prva okrepila dva Slovenca, libero Jani Kovačič in bloker Danijel Koncilja, ki sta zadnjih nekaj let nosila dres Salonita.

Posojilnica Dob je klub, v katerem imajo slovenski igralci in trenerji domala zacementirano mesto. Tam so si kruh služili že Jernej Potočnik, Luka Slabe, Jure Ivartnik, David Slatinšek, Miha Kosl, Jure Kokot, Rok Satler, Jure Kasnik, Andrej Grut, Nejc Pušnik, Matjaž Hafner, Tomaž Pisnik ... Tudi v pretekli sezoni je klubski dres nosilo četvero slovenskih igralcev (Satler, Grut, Kosl, Pušnik) pod taktirko trenerja Bogdana Kotnika. Z zmago v finalu DP nad Hypo Tirolom si je dobljanski klub, ki dvoboje igra v Pliberku, zagotovil tudi vozovnico za LP, zaradi česar je bilo treba prevetriti kader.

Ker se trener Kotnik ni odločil za nadaljevanje sodelovanja (o tem na koncu), so angažirali Nizozemca Johana Verstappna, ki je že vodil moštva v Nemčiji, Belgiji, na Finskem in nazadnje švicarski Lugano, ki ga je popeljal v LP. Iz igralskega kadra sta se že umaknila libero avstrijske izbrane vrste Philipp Kroiss in vrhunski Poljak Wojciech Wlodarczyk, po odbojkarski »izobrazbi« sicer podajalec, a se je na Koroškem nadvse uspešno prelevil v sprejemalca, si s tem prislužil celo reprezentančni vpoklic, kariero pa bo nadaljeval pri velikem Skra Belchatowu. Od Slovencev je pogodbo že podaljšal sprejemalec Andrej Grut, nadaljnja usoda preostale trojice in še enega zvezdnika moštva, portugalskega korektorja Valdirja Sequeire, ki te dni uspešno nastopa tudi v ligi prvakov, pa je še nejasna.

Da bo Posojilnica Dob ostala slovenska »kolonija«, pa so v klubski upravi poskrbeli z angažmajem dveh dosedanjih igralcev kanalskega Salonita, ki sta si z dobrimi igrami prislužila tudi uvrstitev na širši reprezentančni seznam selektorja Luke Slabeta, oba pa sta se omenjala tudi kot morebitni okrepitvi ACH Volleyja v novi sezoni. Jani Kovačič je mladi, a nadvse talentirani libero, mlajši brat Andreja, sicer sprejemalca, ki pa naj bi v novi sezoni prevzel vlogo libera pri prevetrenem in pomlajenem Salonitu. Jani bo jutri praznoval 21. rojstni dan, v višino meri 185 cm, je otrok Salonita, pri katerem je že zgodaj - še kot najstnik v sezoni 2011/12 - postal standardni član prve postave, potem ko je kariero prehitro zapečatil dolgoletni prosti igralec Tomaž Paravan. Član reprezentančnih selekcij je že pet sezon.

22-letni bloker Danijel Koncilja, ki v višino meri 201 cm, pa ni otrok Salonita, saj se je k severnoprimorskemu prvoligašu pred sezono 2011/12 preselil iz sosednjega Marchiola Prvačine (zdaj GO Volleyja), tja pa iz rodnega nižjeligaša Žužemberka, ki slovi po priznani in uspešni odbojkarski šoli. V dveh sezonah se je Dolenjec razvil ne le v prvo ime Salonita, temveč tudi v najobetavnejšega slovenskega blokerja, ki se je znašel na muhi številnih domačih prvoligašev. V vrhunskega igralca se sicer razvija tudi njegov mlajši brat Mario, nazadnje član Panvite Pomgrada.

Še skok nazaj k Posojilnici Dob: klub si je mesto med elito stare celine zagotovil pod taktirko mladega koroškega trenerja Bogdana Kotnika, ki pa se za nadaljnje sodelovanje ni odločil, saj uprava ni želela narediti logičnega koraka naprej. »Nekaj pomeni, če te nekdo postavi za trenerja v klubu, ki že igra v LP, nekaj povsem drugega pa je, če se tja z moštvom uvrstiš sam. To je res lep občutek. Nekaj takšnega se je pred leti posrečilo tudi Dragutinu Baltiču z ACH Volleyjem. Vendar pa sam venomer težim k napredku. Ker v Dobu nimajo resnih ambicij v LP in jih zanima predvsem avstrijsko prvenstvo, sem ugotovil, da na ta način ne morem(o) več napredovati. Več kot prvak v Avstriji pač ne morem biti. In ker vsaka stagnacija zame pomeni nazadovanje, sem se odločil, da grem. To je bil glavni razlog, vse drugo bi lahko uskladili,« je svojo odločitev, da prekine sodelovanje z dosedanjim delodajalcem, pojasnil Kotnik.