Savšek ne popušča, vrh želi tudi v Pragi

Slalom na divjih vodah: Kvalifikacije (za svetovni pokal) delno razredčile slovenske vrste.

Objavljeno
19. junij 2015 23.40
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Praga – Četudi je bilo med EP jasno, da je Benjamin Savšek v izjemni formi, je Ljubljančan v včerajšnjih kvalifikacijah uvodnega slaloma za svetovni pokal poskrbel še za eno potrditev in tudi napoved, da želi letos vendarle naskočiti tudi vrh v svetovnem pokalu.

Precej slalomistov se že vrsto let pritožuje nad okostenelostjo mednarodne zveze, ki prepočasi sledi mednarodnim športnim tokovom, saj so prepričani, da bi bil ta divjevodaški olimpijski šport lahko deležen izjemnega zanimanja, če bi ga znali tržiti na pravi način. Z zadnjo domislico so še bolj udarili po živcih tekmovalcev, ki zdaj po enem neuspelem poskusu nimajo več popravnega izpita. Medtem ko je denimo prej v polfinale napredovalo 30 najboljših iz skupno dveh nastopov in je v drugem nekomu z malenkost boljšo predstavo zadoščal že skok z 31. na 29. mesto, so zdaj pri ICF to pravilo precej zaostrili. Včeraj se je denimo čez prvi slalom prebilo 30 kajakašev, 20 kanuistov in 15 dvojcev, ki jim v drugo ni bilo več treba štartati, vsi drugi pa so morali končati vsaj med dvajseterico, deseterico ali peterico, če so se želeli nadejati nadaljevanja tekmovalnega konca tedna v Pragi.

A Slovencem tudi spremenjeni sistem, kot kaže, ne dela večjih preglavic, četudi so imeli po prvem nastopu bolj pičlo bero. Le kanuist Anže Berčič, dvojec Luka Božič-Sašo Taljat in kajakašici Eva Terčelj ter Urša Kragelj so v prvo opravili svojo nalogo, vse druge je čakal popravni izpit, opravili pa so ga vsi preostali trije kanuisti. Benjamin Savšek ponovno – podobno kot na EP – celo z absolutno najboljšim časom v svoji konkurenci, Luka Božič in Jure Lenarčič pa sta za rep ujela napredovanje. Tudi oba Hrastničana Janoš Peterlin in Peter Kauzer sta preskočila uvodno oviro, ki je tokrat redčila predvsem vrste pri najmlajših, pri Simonu Brusu, pri reprezentančnem benjaminu Vidu Kudru Marušiču in pri Ajdi Novak. Danes se bodo za odličja potegovali kajakaši in kanuisti, jutri dvojci in kajakašice, vse pa ob koncu obeh dni čakajo tudi ekipni nastopi.