Savšek privarčeval nekaj energije

Devet od dvanajstih slovenskih čolnov se je v Krakowu prebilo čez kvalifikacije tekme v slalomu na divjih vodah.

Objavljeno
26. junij 2015 23.14
Luka Božič in Sašo Taljat med vožnjo. Tacen 15. junij 2014.
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Krakow – Če bi se slovenski slalomisti na divjih vodah veliko ukvarjali z zgodovino, bi jim pred svetovnim pokalom na Poljskem na prsa legel težek kamen, saj jih prejšnje sezone niso kaj prida razvajale z rezultati v Krakowu. A mladi rod je dovolj neobremenjen, da si zaradi tega ne natika vnaprej zanke okoli vratu, včeraj je čez kvalifikacije uspešno prišlo devet od 12 čolnov, tudi prvo veslo Benjamin Savšek.

Ljubljančan je namreč v zadnjem mesecu skokovito prišel do udarnega položaja v reprezentanci, vrhunske rezultate niza kot za stavo in četudi je pred vrati šele druga tekma za svetovni pokal, ga že spremljal ugibanje, kako pomembno bi bilo končno odličje v luči cele sezone. »Še kako rad bi prišel do njega, lani se mi je izmuznilo v zadnjem trenutku in lepo bi bilo popraviti tisto napako. Ampak moj prvi cilj je vendarle svetovno prvenstvo, do konca svetovnega pokala pa je še kar nekaj tekem in za visok položaj bi moral stalnost v nastopih kazati do srede avgusta. Počakajmo,« je nekoliko previden Savšek (9.), tudi zaradi lanske izkušnje, ko je kolajno izgubil prav na finalu. A njegova forma je izvrstna, včeraj je prvič tudi že v prvem kvalifikacijskem nastopu dosegel normo za polfinale in potrdil besede izpred nekaj dni, da mu nov sistem kvalifikacij zelo ustreza.

»Če si dober, dopoldne že končaš in imaš več časa za počitek in pripravo na polfinale. Meni je to všeč, četudi na EP in prejšnjič v Pragi nisem tega uresničil. A saj bo še čas, sam se s tem ne obremenjujem, vdrugo se pač zberem in to je to. Tekmeci so me že zbadali, da to počnem nalašč in si s tem podaljšujem trening,« je razkril eden od treh slovenskih kanuistov, ki so včeraj že v prvem nastopu preskočili kvalifikacijsko oviro. Anže Berčič je bil dvanajsti, Jure Lenarčič 18., prvič v sezoni pa se je zataknilo Luki Božiču, ki je bil vdrugo 12. in mu zdaj ostala le nastop z dvojcem. V katerem pa sta s Sašem Taljatom tokrat že pokazala nekaj več njunega šampionskega repertoarja – letos sta še brez finala – in se naprej vprvo prebila kot peta.

Bi pa Savšku glede novega kvalifikacijskega sistema zagotovo oporekali kajakaši, ki po vrsti ne vedo, kako bi se ga lotili. Tokrat je njihovo čast v absolutni konkurenci reševala celo le Urša Kragelj (10.), vsi drugi pa so morali vdrugo še enkrat na štart in v lov za omejenim številom mest (10). Peter Kauzer je nato osvojil 2. mesto, Vid Kuder Marušič je bil peti, Janoš Peterlin pa osmi. Znova se je zalomilo le Simonu Brusu, ki je s štirimi kazenskimi sekundami zasedel 29. mesto, Ajdi Novak kot 17., medtem ko je Evo Terčelj rešila sodniška odločitev, da ji naknadno zbrišejo dve kazenski sekundi pribitka, kar jo je skozi šivankino uho le poslalo v jutrišnji polfinale. Danes se bodo za kolajne potegovali kajakaši in kanuisti, jutri še dvojci.