Savšku tudi po Seu najboljši niso pobegnili

Kajakaštvo: Benjamin Savšek ostaja v igri za kolajno v skupnem seštevku za svetovni pokal.

Objavljeno
03. avgust 2014 01.44
Benjamin SavsekTacen 13.6.2014
T. V., šport
T. V., šport
Seu d'Urgell – Vse karte so še odprte za Benjamina Savška pred finalom slalomskega svetovnega pokala v Augsburgu čez 14 dni, saj po predzadnji tekmi sezone ostaja v igri za mesta povsem pri vrhu skupnega seštevka. Ljubljančan je namreč včeraj priveslal na četrto mesto in ni pretirano izgubil napram Michalu Martikanu, ki je bil tokrat korak pred njim.

Savšek se je ta konec tedna očitno držal varnega načrta, v katerem ni brezglavo tvegal in mu je že v kvalifikacijah prinesel četrto mesto. Včeraj so bili od njega boljši le trije slovaški kanuisti, ob Martikanu še Aleksandar Slafkovsky in Matej Benuš.

»Imel sem občutek, da sem dobro dirkal, ko sem prišel v cilj, pa sem videl, da bi se očitno dalo še veliko bolje. Na koncu sem zasedel nehvaležno četrto mesto, ampak sem zadovoljen, da sem v skupnem seštevku blizu cilja, ki sem si ga zastavil. Upam, da mi bo šlo dobro tudi v Augsburgu in da se bom lahko veselil v skupnem seštevku,« je strnil vtise Savšek, ki je imel v finalu vnovič slovensko družbo, saj se je vanj prebil tudi Jure Lenarčič (7.).

Četudi je po kvalifikacijah, v katerih je že dal slutiti vrhunsko formo in možnost preboja med deseterico, zadrževal veselje, saj se ni želel prenagliti pred polfinalom in želenim finalom, je včeraj vnovič nastopil dobro.

»Cilj je bil finale, kar sem izpolnil, tako da sem že s tem zadovoljen. Finalni nastop ni bil slab, škoda dotika, ki sem ga naredil povsem po neumnosti. To je edina tekma svetovnega pokala, na kateri sem imel letos možnost nastopiti, uvrstil sem se v finale in na koncu zasedel sedmo mesto. Ne smem biti razočaran, nasprotno, sem zelo zadovoljen,« je z nasmehom pojasnil Lenarčič, ki je v Seu d'Urgellu nastopil kot prva reprezentančna rezerva. Luka Božič je namreč namenoma izpustil špansko tekmo, izpraznjeno mesto se je tako ponudilo Lenarčiču, redko priložnost pa je zgrabil z obema rokama.

S tem je tudi precej popravil slovenski izkupiček, saj preostala trojica ni zmogla prek meje finala. Tretji kanuist Anže Berčič, ki pravi, da ima zadnje čase precej boljši občutek kot pomladi, je bil 18., še precej bolj zadaj, celo pod 30. mestom, pa kajakaša Martin Albreht (32.) in Simon Brus (32.). Zlasti slednji je po 1. mestu v kvalifikacijah pričakoval zelo veliko, vsaj svoj prvi finale v sezoni, zato je bil po koncu bolj kislega nasmeška.

»Pri petih in šestih vraticah sem šel preveč naravnost vanje, čolna nisem več mogel obrniti in sem 'parkiral' na skali. A pred polfinalom sem imel zelo dober občutek, takšnega letos še ni bilo. Že zato moram biti zadovoljen. Nastop iz kvalifikacij mi je vlil tudi motivacijo za naprej, saj sem prišel v cilj spočit in vseeno dosegel odličen čas. Takšne nastope še iščem. Finale ostaja cilj, saj ga letos še nisem dosegel,« je zaključil Brus. Zadnji slovenski orožji bosta danes kajakašici, lov za finalom bosta začeli ob 9.30.