Še 100 dni do zimskih olimpijskih iger v Pyeongchangu (VIDEO)

V južnokorejskem Pyeongchangu bodo olimpijske igre od 9. do 25. februarja 2018.

Objavljeno
01. november 2017 07.30
Posodobljeno
01. november 2017 07.30
OLYMPICS-2018/NORTHKOREA-MISSILES
A. V., STA
A. V., STA
Ljubljana - Prireditelji naslednjih olimpijskih iger vstopajo v zadnjih 100 dni. Vstopnice za olimpijske boje na zimskih igrah v južnokorejskem Pyeongchangu se 100 dni pred začetkom še vedno slabo prodajajo, a organizatorji ostajajo optimistični. Prepričani so, da se bo to tik pred igrami, ki bodo od 9. do 25. februarja 2018, spremenilo.

V Južni Koreji imajo še nekaj težav. Za zdaj še ni snega, dnevne temperature so prijetne, vreme je milo. Kljub temu so se treningi na novo zgrajenih stezah za bob in skeleton že začeli. V Pyeongchangu, kjer bo 9. februarja slovesno odprtje iger, bodo vsa prizorišča nared za igre in ne bo nobenih zamud. Južnokorejski gostitelji obljubljajo tekoč in hiter promet, prvovrstna prizorišča in objekte ter vrhunsko organizacijo brez zapletov. Predvsem pa so prepričani, da bodo igre v največji meri pripomogle k razcvetu zimskih športov v Aziji, saj ima ta 17-dnevni športni dogodek ogromen vpliv.

Spektakel v redko poseljenem območju Pyeongchanga na severovzhodu države daje gostiteljem obilo razlogov za veselje. Toda ob 100-dnevnem odštevanju 1. novembra iskrica navdušenja še ni preskočila na Južnokorejce. Prodaja vstopnic za olimpijske tekme je zelo skromna. "Zimski športi niso tako priljubljeni tukaj," pravi strokovnjak za trženje.

Država ima ta čas druge skrbi in se ukvarja s političnim škandalom okoli nekdanje predsednice Park Geun-hyejeve. Sodni proces proti bivši predsednici države zaradi korupcijske afere se je začel maja letos, očitajo ji podkupovanje, izsiljevanje, zlorabo oblasti in izdajo državnih skrivnosti. Bivša predsednica vse obtožbe zanika. A to še ni vse. Južnokorejce skrbi tudi napet odnos in konflikt s sosednjo Severno Korejo v zvezi z njenim raketnim in jedrskim programom. Nekaj reprezentanc je že namignilo, da razmišlja o odpovedi zaradi varnostnih razlogov, kar je organizatorje precej prestrašilo.

Koncept iger je sicer znan od začetka. Osrednji del je zimsko športno središče Alpenisa, ki je že od leta 2009 pripravljeno na smučarske in druge olimpijske tekme. Od tam bo večina od 12 prizorišč, vključno z dvorano za športe na ledu, dostopna v približno 30 minutah. Le do alpskega prizorišča v Jongseonu bodo smukači imeli nekoliko več vožnje.

Trideset let po olimpijskih igrah v Seulu leta 1988, ki so državo postavile na svetovni zemljevid, naj bi igre pomagale Pyeongchangu postati Meka zimskih športov. Iz meseca v mesec so se inšpektorji Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) lahko na lastne oči prepričali o dobrem delu, ki so ga opravili organizatorji. A nazadnje so pri Moku vnovič opozorili, da morajo pripraviti še načrte o nadaljnji rabi objektov v času po koncu olimpijskih iger. Organizatorji načrtujejo, da bodo trije olimpijski športni centri, vključno s hokejsko dvorano ter pisto za smuk, ostali odprti tudi po koncu iger.

V luči konflikta s Severno Korejo si država zdaj na vso moč prizadeva poudariti pomen olimpijskih iger za mir v regiji. "To je zelo pomemben trenutek za nas, da lahko v svet pošljemo sporočilo miru," je dejal minister za kulturo, šport in turizem Do Jong-hwan. Medtem pa je ameriški predsednik Donald Trump pred generalno skupščino ZN opisal severnokorejskega voditelja Kim Jong-una kot "raketnega človeka na samomorilski misiji", s čimer ni prav nič pripomogel k umiranju razmer.

In čeprav imajo v nekaterih državah pomisleke, pri Moku poudarjajo, da jih glede varnosti nič ne skrbi. Predsednik Moka Thomas Bach je dejal, da plana B za igre v Pyeoncgangu nimajo in da ga niso niti načrtovali, kar so v Južni Koreji pozdravili kot dobro novico.

V organizacijskem odboru upajo, da bodo 90 odstotkov od 1,17 milijona vstopnic prodali gledalcem, od tega 70 odstotkov domačim obiskovalcem iger. A do konca oktobra so prodali le nekaj več kot tretjino vstopnic. Razlogi za to so po mnenju prirediteljev različni. V primerjavi z nogometom ali baseballom zimski športi enostavno niso tako priljubljeni na Korejskem polotoku, meni profesor trženja Lee Seung-yun. Poleg tega bo manjkala korejska drsalna superzvezdnica, olimpijska prvakinja iz Vancouvra 2010 Kim Yu-na. "Še eden od razlogov je gotovo tudi, da je Pyeongchang od kulturnega središča v Seulu zelo daleč," še meni profesor.

Na drugi strani pa je organizacijski odbor prepričan, da bo z medijskimi dejavnostmi do uvodne slovesnosti iger uspešen in da bo pritegnil obiskovalce. "Prepričani smo, da se bo prodaja povečala," je dejala tiskovna predstavnica iger Lee Ji-hye in dodala: "Podobno smo lahko videli tudi pri drugih mega-dogodkih v športu, ki jih je gostila Južna Koreja, na primer pri mundialu 2002, ko je večina Korejcev vstopnice kupila tik pred začetkom prvenstva. Tako pač je."