Se bodo Slovenci ubranili slovaške invazije?

Kajakaštvo: na finalu v Augsburgu se Slovencem nasmihata dve odličji.

Objavljeno
13. avgust 2014 16.49
Benjamin SavsekTacen 13.6.2014
 T. V., šport
T. V., šport
Augsburg – Finale svetovnega pokala v Nemčiji bo za slalomiste od jutri do nedelje za lep čas zadnji pravi izziv, saj bodo nato kar mesec pilili formo za svetovno prvenstvo. Na reki Lech bo nastopilo 14 Slovencev, Benjamin Savšek in člana dvojca Luka Božič ter Sašo Taljat pa imata lepo izhodišče za kolajno v skupnem seštevku.

Slednja bi se zdaj bržkone spogledovala tudi z zmago, če ne bi izpustila prejšnje tekme v Seu d'Urgellu, saj sta ocenila, da bosta na ta način lažje izpeljala program priprav do SP. S tem sta si nabrala 55 točk zaostanka za slovaškima bratoma Ladislavom in Petrom Škantarjem, najbolj vročim dvojcem v svetovni eliti, saj sta dobila kar tri od dosedanjih štirih slalomov za svetovni pokal, pred tem pa sta se okitila še z naslovom evropskih prvakov in pred vrhuncem v ZDA tekmecem predstavljata velikanski izziv. Takšne stalnosti v tej sezoni ni pokazal še nihče, četudi sta tudi Taljat in Božič v vseh nastopih stala na zmagovalnem odru.

Za razliko od njiju kanuist Benjamin Savšek v svetovnem pokalu nima lukenj in ravno odločitev za nastope na vseh tekmah mu pred jutrišnjimi kvalifikacijami in sobotno tekmo vsaj na papirju prinaša izjemno izhodišče za naskok na vrh. Za vodilnim Michalom Martikanom zaostaja le 13 točk, a njegov tekmec je na vodi zelo trd oreh, saj tudi on letos še ni zapustil družbe najboljše trojice. Nasploh se Savšek lahko nadeja popolne invazije slovaških kanuistov, saj niti Matej Benuš in Aleksander Slafkovsky za njim ne zaostajata prav veliko, vsi trije Slovaki so narekovali dogajanje tudi na prejšnji preizkušnji v Seu d'Urgellu, kjer je bil Savšek 4.

»Savšek in dvojec na finale prihajata z drugim mestom, a Skantarja imata kar precejšnjo točkovno prednost pred Taljatom in Božičem. Teoretično je še možno razmišljati o skupni zmagi, a če Martikan in Škantarja kolikor toliko dobro odveslajo finalni nastop, bo prvo mesto za naše težko dosegljivo. Zadržanje drugega mesta pa je kar realen cilj, morda bo le Savšek imel še trdo bitko, saj sta Benuš in Slafkovsky ta čas očitno v izjemni formi, ta četverica pa tudi sicer letos bolj ali manj zaseda vodilna mesta,« je prepričan direktor slovenske reprezentance Andrej Jelenc, četudi je visoko tudi kajakašica Urša Kragelj. Kot peta za bronom ta čas zaostaja 11 točk, a jo čaka trikratna svetovna in olimpijska podprvakinja Jessica Fox, ki pri 20 letih ne skriva svojih kajakaških genov. Njen oče je namreč petkratni svetovni prvak med kajakaši Richard Fox, mama pa bronasta olimpijka iz Sydneyja Myriam Jerusalmi.

Njen pedigre govori sam zase, a visokega ima tudi debitant v slovenski reprezentanci Vid Kuder Marušič, 18-letnik, ki je letos že postal mladinski svetovni podprvak. Oče Fedja je bil dvakratni olimpijec in zmagovalec slalomov za svetovni pokal, stric Aleš Kuder je bil dolgoletni reprezentant v kajaku, svojčas pa je veslal tudi njegov stric Jaka Marušič, zdaj sekretar pri KZS. »Ker Peter Kauzer, ki si je priveslal nastop v reprezentanci, zaradi poškodbe ne nastopa, je strokovni svet podprl predlog, da se na tekmah svetovnega pokala izmenično predstavita Martin Srebotnik in Kuder Marušič, ki je letos priveslal do kolajne na MSP,« je pojasnil Jelenc.