Še vedno v boju s poškodbo

Plavalki Anji Klinar kljub odsotnosti s svetovnega prvenstva rama ni ozdravela.

Objavljeno
03. november 2013 18.26
Slovenija Kranj 02.06.2012 - Mednarodno prvenstvo Kranja 2012. Na sliki KLINAR Anja. Foto: Leon VIDIC/DELO
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Ljubljana – Na Barcelono in dve nehvaležni 4. mesti Damirja Dugonjića je v taboru slovenske plavalne reprezentance ostal le še spomin. Napočil je čas za nove tekmovalne izzive, tudi za omenjenega vodilnega reprezentanta, naslednji cilj je decembrsko EP v 25-metrskem bazenu, kjer pa očitno vnovič ne bo Anje Klinar.

Petindvajsetletna plavalka radovljiškega kluba se že od pomladi bojuje s poškodovano ramo. Za nastop na sredozemskih igrah je stisnila zobe, svetovno prvenstvo v Barceloni je nato morala izpustiti. »Mislila sem si, da bo po koncu poletja bolje, prav zavoljo okrevanja in nujnega počitka me ni bilo na osrednjem tekmovanju sezone. Toda ko sem se vrnila v bazen in se začela pripravljati za jesensko-zimski del tekmovanj, sem nemudoma spet morala k zdravniku,« je žalostno zvenel ob koncu tedna glas naše dolgoletne reprezentantke, ki je tako ni med navzočimi na višinskih pripravah v Franciji, že mesec dni pa je oddaljena od resnega treninga.

Nikakršna skrivnost ni, da se ji pojavljajo podobne težave kot vodilnemu asu slovenskega biatlona Jakovu Faku in podobno kot naš adut se bo najbrž v prihodnjih dneh odpravila k fizioterapevtu Alenu Liliću v Hrpelje. Na Primorskem se je namreč specialist uspešno lotil zdravljenja biatlončeve rame, ker pa tudi pri plavalni reprezentanci tako kot pri biatlonski sodelujejo z zdravnico, dr. Nado Kozjek, gre pričakovati hitro pot tudi k omenjenemu fizioterapevtu. »Res upam, da mi bo pomagal in da se bom lahko vrnila v bazen,«« je vzdihnila tudi ob misli o črnih napovedih, češ da bo morala prekiniti tekmovalno kariero.

Njen dolgoletni trener, obenem tudi selektor slovenske izbrane vrste, je sicer v teh dneh v Font Romeuu, znanem francoskem centru za višinske priprave blizu meje s Španijo. Tam se je zbralo deset naših plavalcev, ob Potočniku je navzoč še Luka Berdajs, trener mladinskega svetovnega prvaka Petra Johna Stevensa iz Kranja. Z Nastjo Govejšek pa dela Dimitrij Mancevič, ta čas strokovni vodja turške izbrane vrste, pri nas v zadnjem desetletju najbolj znan kot trener Petra Mankoča.

»Videli bomo, kako bo okrevala Anja Klinar, a ta čas ni videti spodbudno. Očitno bo podobno kot nazadnje v Barceloni tudi na zimskem EP naš prvi kandidat za visoke uvrstitve Damir Dugonjić,« je omenil selektor, ki sicer ta čas med navzočimi v francoskem bazenu nima vodilnega slovenskega plavalca. Na prvenstvo v Herningu se pripravlja v ZDA, po tem tekmovanju v 25-metrskem bazenu pa ga še v Glasgowu čaka prestižni dvoboj med Ameriko in Evropo. Za Korošca je vabilo kajpak posebna čast, podobnega je pred dvema letoma doživela prav Klinarjeva. Sicer pa bo Dugonjić priprave na leto 2014, v katerem bo poleti v Berlinu branil naslov evropskega prvaka iz Debrecena 2012, razdelil prav med svojim ameriškim baznim taborom in domačim bazenom na Ravnah na Koroškem.