Sibirski tiger je ugriznil že pod Rožnikom

ACH Volley se je odlično upiral ruskemu velikanu, a ostal brez osvojenega niza. Povratni dvoboj bo v nedeljo v Rusiji.

Objavljeno
08. november 2017 22.56
odbojka
Janez Porenta
Janez Porenta

Ljubljana – Po desetletju igranja med evropsko klubsko elito bodo odbojkarji ACH Volleyja v tej sezoni očitno ostali brez lige prvakov. Ruski velikan Lokomotiv Novosibirsk je že v prvem dvoboju zadnjega kvalifikacijskega kola v Tivoliju potrdil vlogo nespornega favorita, a je bil domač odpor zelo čvrst.

Resda Ljubljančani doslej v ligi prvakov niso imeli pretiranega uspeha proti ruskim kolektivom, a so jim iskro upanja prižgale neprepričljive igre Novosibirska v dosedanjem delu ruskega prvoligaškega tekmovanja, saj je v devetih dvobojih vpisal le štiri zmage, v zadnjih štirih obračunih pa moral trikrat na kolena. V nedeljo je vodilnemu Zenitu odščipnil pičlih 59 točk. Po drugi strani so bili oranžni zmaji v zmagovalnem ritmu, seveda pa je slovensko DP in interligo nemogoče primerjati z rusko superligo.

Bolgarski strokovnjak na klopi Lokomotiva Plamen Konstantinov je pred tekmo poudarjal, da mora njegov več milijonov težak kolektiv zvezdniških posameznikov, ki so igrali tudi v finalu letošnjega EP na Poljskem (in to na obeh straneh mreže), strniti vrste in nastopiti predvsem kot ekipa. Besede je podkrepil z dejanji in uvodoma na klopi pustil nekaj zvenečih imen, denimo slovaškega sprejemalca z ruskim potnim listom Lukaša Diviša in turškega organizatorja igre Arslana Eksija, ki sicer ni povsem zdrav. Je pa po sanirani poškodbi priložnost dobil nosilec napada gostov, nemški korektorski »rambo« z eksplozivom v roki Georg Grozer.

Domači trener Zoran Kedačič se je odločil, da v začetni postavi ne bo obeh tujcev, mladega hrvaškega korektorja Petra Đirlića in izkušenega ruskega sprejemalca Dmitrija Babkova, ki tokratnega tekmeca, jasno, najbolje pozna. Povsem domača zasedba se je odločno zoperstavila sibirskim tigrom, resda do drugega tehničnega odmora ni nikoli vodila, bila pa je ves čas zraven. Trenutek tekmečeve brezbrižnosti je izkoristila za pobeg z 18:16, na kar pa so favorizirani gostje bliskovito odgovorili in v razburljivi končnici prek Grozerja izkoristili četrto zaključno žogo.

V drugem nizu je bil Novosibirsk predvsem nadpovprečno, kar 65-odstotno, učinkovit v napadu, s čimer se je hitro dokopal do prednosti štirih točk (8:4) in jo v veliki meri zadržal do konca. Domači napadalni poskusi so bili precej bolj jalovi (36 %), oba sprejemalca sta bila zgolj petinsko uspešna. Tudi zadnji del je Lokomotiv začel bolje in vodil s +4, nato pa je Kedačič vendarle opravil menjavo, ki jo je marsikdo pričakoval že prej – korektorja Mateja Mihajloviča je zamenjal z Đirlićem, ki je pomagal izid izenačiti na 10. točki. ACH Volley se je v lepi priložnosti znašel ob vodstvu z 18:16, nato pa je k servisu stopil Aleksej Rodičev in zrežiral delni izid kar 6:0.

Zmagovalec je bil odločen, zadnjo točko je z asom pribil 208 cm visoki reprezentančni bloker Ilijas Kurkajev.

»Na glede na rezultat so fantje odigrali tri dobre, borbene nize, nekaj časa držali visok ritem, bili v vsakem nizu blizu in imeli žogo, da bi tehtnico lahko nagnili na svojo stran. A je niso. Imam občutek, da bi se dalo iztržiti več, toda na drugi strani so stali izjemno kakovostni igralci, blok je bil visok. Pri servisu in sprejemu je bilo še kolikor toliko uravnoteženo, morda so gostje le nekoliko več grešili, kar pa je normalno, ker so vsi pritiskali in izvajali močne začetne udarce. Žal mi je zamujenih priložnosti, Novosibirsk je bil boljši vso tekmo in zasluženo zmagal,« je strnil vtise trener Kedačič. Povratni dvoboj bo v nedeljo (11.30 po slovenskem času) v Sibiriji.

ACH Volley : Lokomotiv Novosibirsk 0:3 (-26, -22, -19)

Dvorana Tivoli, gledalcev 850, sodnika Rajković (Hrv) in Batkai-Katona (Madžarska).
ACH Volley: Flajs 8, J. Kovačič (L), Purič 6, J. Brulec 1, Mihajlovič 4, J. Pokeršnik 9, Videčnik 9 - prva postava; Đirlić 3, Pleško; Babkov, Pavlovič in Satler niso igrali; Lokomotiv Novosibirsk: Martinjuk (L), Savin 8, Grozer 18, Lukjanenko, Ščerbakov 11, Rodičev 12, Kurkajev 11 - prva postava; Pavlov, Smoljar, Golubjov (L); Diviš, Eksi, Tkačev in Volkov niso igrali.