Šibka točka ACH Volleyja je komunikacija v ekipi

Odbojkarji ACH Volleyja kvalifikacije za ligo prvakov začenjajo z danes (ob 18. uri) na Cipru.

Objavljeno
02. november 2016 00.41
Odbojka
Janez Porenta
Janez Porenta
Ljubljana – Če želijo odbojkarji ACH Volleyja še deseto sezono zapored nastopati med evropsko klubsko elito v ligi prvakov, morajo, po novem tekmovalnem formatu, preskočiti dve kvalifikacijski stopnički. Prva je pred nosom že ta teden. Danes (18) jih najprej čaka gostovanje v Nikoziji pri Omonii, povratni obračun s Ciprčani bo že v nedeljo (18) v Stožicah.

Po sobotnem ligaškem derbiju s Kamničani, ki se je po razburljivi igri vendarle razpletel po željah Ljubljančanov (3:2), je kapetan Andrej Flajs zatrjeval, da o ciprskem tekmecu še ne vedo ničesar. »Niti tega, kako imajo sestavljeno ekipo oziroma ali je težišče na domačih igralcih ali tujcih. Je pa res, da smo odtlej, ko smo izvedeli za žreb, skušali dobiti kako informacijo o tem, v kakšni ligi igrajo, kakšna je njihova dvorana, toda dvobojev je že na začetku sezone, ko tekmujemo na štirih frontah, toliko, da smo res osredotočeni le na dva tedensko, ki sta pred nami. Le tako lahko v tem ritmu vzdržiš do maja,« je prepričan Flajs.

Nedvomno je strokovni štab igralce pravočasno oskrbel z informacijami o tekmecu iz države, ki v mednarodnem merilu ne kotira visoko niti klubsko niti reprezentančno – Ciper je 32. izbrana vrsta evropske in 50. svetovne jakostne lestvice, pred njim so denimo tudi Gvatemala, Čile in Indonezija. Kader Omonie je sestavljen iz osmih domačih igralcev, od tega šestih reprezentantov, in štirih tujcev – podajalca in treh zunanjih napadalcev. Zasedba se je okrepila z Brazilci Adrianom Lambom (organizator), Rodrigom Leandrom Honoriem da Silvo in Paulom Marcelom Ferreiro (sprejemalca) ter poljskim korektorjem Gregoryjem Petersom.

Jasno je torej, kdo je v tem obračunu favorit, vendar podcenjevanja ne bo. »Igralci, strokovni štab in vsi v klubu si želimo napredovati in nam je jasno, da se nam to lahko posreči zgolj z dobrim treningom in popolno zavzetostjo v obeh tekmah,« poudarja izkušeni sevniški sprejemalec. Če bo ACH Volley preskočil to oviro, ga na poti v skupinski del LP čaka zgolj še ena – francoski Arago Sete, o katerem ima trener Zoran Kedačič informacije, da je na domačem parketu težko premagljiv zaradi izjemnega vzdušja in fanatičnih navijačev, Flajs pa tako daleč niti ne gleda: »Verjamem, da imate več informacij kot mi, ki se ukvarjamo zgolj z enim nasprotnikom naenkrat.«

Zadnji ligaški derbi je potrdil dobro pripravljenost novinca na sprejemalskem položaju Žige Šterna, ki ga je Kedačič nekaj tekem zadržal na klopi ali na tribuni, da ne bi po nepotrebnem tvegal novih težav s kolenom, trenerja pa lahko veseli, da se je končno razigral tudi izkušeni grški korektor Apostolos Armenakis, ki se je ustavil šele pri 29 točkah. Prav on bo lahko tudi najbolj verodostojen vir informacij o današnjem tekmecu, saj si je v minuli sezoni kruh služil pri ciprskem Anagennisiju Deryneiasu. Zdravniški kartonček je prazen.

Kot poudarja Flajs, je nekaj porazov in odščipnjenih točk z začetka sezona za ACH Volley »dobra lekcija, da bo treba sleherno tekmo vzeti resno«, ne glede na ime in ugled tekmeca. Naposled sta ljubljanski skalp snela Maribor in Mladost Zagreb, ki merita dosti nižje kot slovenski prvak. In katera je trenutno najšibkejša točka zmajev? »Na zadnji tekmi je bila bolj klavrno videti komunikacija v ekipi, zato tudi med sprejemalci in podajalcem ter med podajalcem in napadalci ni vse potekalo tako, kot bi lahko in kot poteka na treningu,« je izstrelil Flajs.