Škandal na Touru: Frank Schleck pozitiven na doping testu

Mednarodna kolesarska zveza je sporočila, da je bil luksemburški kolesar Frank Schleck pozitiven na doping testu.

Objavljeno
17. julij 2012 20.51
Posodobljeno
17. julij 2012 21.00
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Pariz - Po naporni petnajsti etapi so kolesarji na dirki po Franciji dobili zaslužen dan premora. V večernih urah pa je odjeknil nov dopinški škandal, saj je Mednarodna kolesarska zveza (UCI) sporočila, da je bil na doping testu pozitiven Frank Schleck (Radioshack).

UCI je vzorec urina Luksemburžana vzela 14. julija, opravljeni testi pa so našli sledi prepovedanega diuretika Xipamida. »Schleck ima pravico, da zahteva tudi izvedbo B testa,« so zapisali pri UCI in dodali, da pričakujejo nemuden suspenz s strani organizatorjev Toura oziroma njegovega moštva.

»Pri UCI smo prepričani, da bo njegovo moštvo sprejelo potrebne ukrepe in mu prepovedalo nadaljne nastope. Tako bi mu tudi omogočili, da se ustrezno pripravi na obrambo svojega primera v zakonsko določenem časovnem okvirju,« so še dodali pri UCI. Kot vse kaže, se je Schleck po pogovoru s svojim moštvom odločil, da zapusti Tour, kar je za Reuters potrdil neimenovan član ekipe.

Diuretiki naj bi športnikom pomagali predvsem pri hujšanju oziroma izgubi telesne teže, kolesarjem bi tako lahko omogočali boljše predstave predvsem na gorskih etapah. Omenjeni Xipamid se uporablja pri zdravljenju edema in hipertenzije, pri Svetovni protidopinški agenciji (WADA) pa ima ta snov oznako »posebna substanca«.

Frank Schleck je sicer leta 2011 na Touru zasedel končno tretje mesto, po 15. etapah pa trenutno zaseda dvanajsto mesto.