Slab žreb: v skupini s Poljaki

Za odbojkarsko evropsko prvenstvo 2015 bodo morali Slovenci prek najvišje kvalifikacijske ovire: Poljske.

Objavljeno
28. oktober 2013 12.03
SLOVENIJA LJUBLJANA 14.12.2012 LUKA SLABE TRENER ACH VOLLEY FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport
Ljubljana – Komaj je slovenska moška odbojkarska reprezentanca dobro zadihala po ponesrečenem nastopu na EP na Danskem in Poljskem, že je srčni utrip spet narasel ob žrebu kvalifikacijskih skupin za prihodnje prvenstvo čez dve leti v Bolgariji in Italiji. Kroglice četi Luka Slabeta niso bile naklonjene, saj so ji namenile tudi velike Poljake.

Neposredno je na prihodnji šampionat stare celine že uvrščenih sedem izbranih vrst, ob obeh gostiteljicah še peterica najuspešnejših zasedb z letošnjega EP (Rusija, Srbija, Francija, Nemčija in Belgija). Resda je bilo v bobnu šnekaj zelo nevarnih tekmecev, denimo Finska in Nizozemska, ki sta bili za Slabetovo vrsto premočni v Herningu, pa Češka, Slovaška in Portugalska, a se prav vse skrijejo pred Poljsko, daleč najmočnejšo med tistimi, ki vizuma za EP še nimajo. Navsezadnje gre za peto najboljšo ekipo na svetovni lestvici (tretjo evropsko), ki pa je po polomu na domačem prvenstvu zamenjala selektorja – namesto prekaljenega Italijana Andree Anastasija je na vroči stolček sedel trenerski novinec, 37-letni Francoz Stephane Antiga, še vedno tudi igralec Skra Belchatowa.

Ob Slovencih in Poljakih bodo v kvalifikacijski skupini A tudi neugodni Latvijci, ki so bili celo na pragu uvrstitve na letošnje EP, a so v dodatnih kvalifikacijah po zlatem nizu pokleknili pred Turki. Četrtega udeleženca skupine bo dal kvalifikacijski predkrog, v katerem bodo Makedonci, s katerimi se bodo naši fantje takoj po novem letu udarili že v kvalifikacijah za SP, Švedi z izjemnim korektorjem Markusom Nilssonom ter odbojkarska eksota Gruzija in Azerbajdžan. Prvi turnir bo od 22. do 25. maja gostila Slovenija, drugega teden dni pozneje Poljska.

Slovenski selektor Luka Slabe zadovoljen z žrebom seveda ni mogel biti zadovoljen, saj se ekipi vnovič nasmihajo dodatne kvalifikacije, v katerih pa bi se utegneili znajti vse prej kot ugodni tekmeci – Portugalci, Belorusi, Španci, Estonci ali Hrvati. »Od vseh moštev, ki so bila v bobnu, smo dobili najzahtevnejšo možno oviro. Naš prvi cilj je, da si z zmagami nad preostalima zasedbama čim prej zagotovimo drugo mesto v skupini, nato pa v medsebojnem obračunu s Poljaki iščemo priložnost za presenečenje in morda še kaj več kot 'zgolj' dodatne kvalifikacije. Tudi Latvijci so v zadnjih nekaj sezonah že znali presenetiti favorizirane reprezentance, iz predkroga pričakujem bodisi Makedonce ali Švede, ki imajo v svojih vrstah nekaj odličnih posameznikov,« je prepričan Slabe.

V Luxembourgu so sicer izžrebali tudi kvalifikacijske skupine za žensko EP 2015 v Belgiji in na Nizozemskem. Pomlajene Slovenke se bodo skušale med elito stare celine prvič prebiti skozi kvalifikajsko sito s Čehinjami, Špankami in zmagovalkami predkroga, v katerem bodo Črna gora, BiH, Estonija in Litva.