Slabeta lahko skrbi zaradi oddanih točk

Odbojka: Slovenci so se lomili z odpisanimi Makedonci in Latvijci, nato blizu presenečenja proti Poljski.

Objavljeno
19. maj 2014 11.45
Odbojka Slovenija Hrvaška 8.6.2013 Ljubljana Slovenija
 Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport
Wrocław – Slovenski odbojkarji se niso izneverili tradiciji: na prvem od dveh kvalifikacijskih turnirjev za EP 2015 so se pošteno lomili z realno slabšima tekmecema, nato pa proti peti najboljši reprezentanci sveta in gostiteljici turnirja Poljski pokazali za razred boljšo igro in bili blizu celo točki.

Kot da bi četa selektorja Luke Slabeta zaman iskala motivacijo v dvobojih z na papirju slabšimi tekmeci, energijo pa čuvala za velikane. Tako je bilo tudi lani na EP: velika (pozneje bronasta) Srbija je padla, ne pa tudi premagljivi Finska in Nizozemska – in odmevna uvodna zmaga je čez noč postala zgolj prestižna in brez učinka.

V Wrocławu so Slovenci strli makedonski in latvijski oreh šele po petih nizih in oddali dve točki, tako da pred povratnim turnirjem konec tedna v Stožicah za vodilnimi Poljaki zaostajajo že za pet točk. Vse kaže, da jim – če ne bo ravno čudeža – ostaja boj za drugo mesto in s tem dodatne kvalifikacije, v njih pa očitno bodisi Finci ali Portugalci, ki bodo znova v prednosti zaradi igranja v svetovni ligi. Naši fantje se bodo poleti, po nekajletnem premoru, vrnili v evropsko ligo, ki jih bo prisilila v kontinuiran ritem, ki je na takšnih kvalifikacijskih turnirjih ključen.

Le v drugi polovici prvega in zadnjega niza Slabetovi izbranci niso mogli slediti Poljakom. Ves preostanek tekme sta bili moštvi izenačeni, odločale pa so malenkosti, ki jih Slovenci vse prevečkrat rešujejo nespametno in neučinkovito. Tokrat nikakor niso znali zaustaviti nasprotnikovega prvega tempa, saj sta izjemna blokerja Piotr Nowakowski in Karol Klos v napadu izkoristila kar 20 od 25 žog, ki so letele nanju, in čeprav Slabe rad poudarja, da blokerji ne odločajo tekem, se je včeraj zgodilo ravno to. V ključnih trenutkih sta podajalca Fabian Drzyzga in Pawel Zagumny razigrala oba srednja blokerja in slovenski odpor je bil strt.

Poraz proti reprezentanci, v kateri je selektor Stephane Antiga na klopi pustil štiri fante, ki bi v večini drugih ekip zagotovo našli mesto v udarni sedmerici (Michal Winiarski, Marcin Mozdzonek, Pawel Zagumny in Michal Ruciak), ni boleč, navsezadnje je bil pričakovan. Vprašanje pa je, kako pomembni utegneta biti izgubljeni točki proti preostalima dvema tekmecema, saj je zdaj tretjeuvrščena Latvija točkovno poravnana s Slovenci. Olajševalna okoliščina za Slabetove fante je, da bodo drugi turnir odigrali pred domačimi navijači.

Na turnirju na Poljskem velja za konstantne predstave pohvaliti blokerja Alena Pajenka, ki je unovčil odlično delo pri klubskem velikanu Jastrzebskem, in korektorja Mitjo Gasparinija, ki v trenutkih krize prav tako zna reševati težke žoge; spodoben obraz sta pokazala tudi Klemen Čebulj, ki pa še prevečkrat poklekne pod težo pritiska, in podajalec Gregor Ropret, ki je z umirjeno in raznovrstno igro znal razigravati napadalce.