Slabetova četa nujne točke išče pri vodilni ekipi

ACH Volley si lahko na današnjem gostovanju pri Toursu (20.30) po črnem scenariju že zapečati usodo.

Objavljeno
03. december 2013 23.53
Andjelko Ćuk in Milan Rašić,Ljubljana Slovenija 05.11.2013
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport
Ljubljana – Za marsikatero tekmo je mogoče nekritično reči, da je odločilna. Kadar pa to podkrepi statistika, izgovorov res ni več. Za nadaljnjo usodo odbojkarjev ACH Volleyja v ligi prvakov bo nocojšnje (20.30) gostovanje pri vodilnem francoskem Toursu zagotovo ključno, saj bi po črnem scenariju lahko že po njem ostali brez možnosti za izločilne boje.

Možnih razpletov je nešteto, če poiščemo skupni imenovalec, pa za Ljubljančane pravzaprav ostaneta zgolj dva: ali bodo po obračunu v Franciji dve koli pred koncem rednega dela še v igri za prvi dve mesti v skupini A, ki vodita v osmino finala, ali pa si bodo predčasno zapečatili usodo. V vsakem primeru je zmaga nad zasedbo trenerja Mauricia Paesa, ki je pred mesecem dni v Stožicah zmagala s 3:1, nujna. Morda ne bo dovolj niti uspeh s 3:2, ki zmagovalcu naklanja le dve točki, poražencu pa eno. Po polovici rednega dela namreč vodi Tours z osmimi točkami, Piacenza ima eno manj, ACH Volley je doslej vknjižil le tri. V primeru nocojšnjega poraza bi varovanci Luke Slabeta, če bi Piacenza istočasno na kolena pričakovano spravila Dupnico, tudi teoretično ostali brez možnosti za preboj v drugi krog tekmovanja. Tja so se doslej uvrstili štirikrat, tudi v pretekli sezoni, dvakrat pa jim je spodletelo – ob prvi udeležbi (2007/08) in predlani.

Na vprašanje, ali si pri slovenskem prvaku v izločilne boje, kjer jih v skrajnem primeru lahko čaka tudi logistično izjemno zahteven zalogaj, branilec naslova Lokomotiv Novosibirsk, sploh želijo, si morajo seveda odgovoriti izključno v vodstvu kluba. Ameriška filozofija trenerja Slabeta ne pozna niti taktiziranja niti obremenjevanja z (neugodnimi) okoliščinami, temveč kvečjemu boj do zadnjega in lov na zmago na vsaki tekmi. »Preračunavanje točk je za vas, novinarje. Moje delo je fante optimalno pripraviti, vse ostalo je v rokah drugih,« poudarja Slabe. Prav prijetno mu kajpak ni ob stalni negotovosti, ali bo imel čez teden dni v igralskem kadru še vse obraze, s katerimi je začel sezono. Izkušnje iz pretekle ga namreč učijo, da so prav tedni, ki prihajajo, ključni za oblikovanje ekipe do konca sezone. Lanskega decembra je namreč ljubljansko barko zapustil mladi srbski up Uroš Kovačević, nekaj tednov pozneje pa še Jayson Jablonsky, ki bo nekdanjim soigralcem danes stal na nasprotni strani mreže, v dresu Toursa.

Glas ulice vse glasneje napoveduje skorajšnji odhod enega od dveh tujcev v moštvu, srbskega blokerja Milana Rašića. Prvi cilj kluba mora vseeno ostati obdržati glavnino kadra, saj izpad po skupinskem delu lige prvakov za ACH Volley zelo verjetno ne pomeni avtomatično tudi slovesa od Evrope. V primeru končnega tretjega mesta v skupini, ki je realnost, saj je bolgarska Dupnica med to četverico popoln avtsajder, bi se namreč Ljubljančani preselili stopničko nižje, v pokal CEV, v katerem so se pred dvema sezonama denimo veselili vrhunskega končnega tretja mesta, le za dvema klubskima velikanoma stare celine, moskovskim Dinamom in poljskim Rzeszowom.

Še beseda ali dve o Toursu. Pri ACH Volleyju so že v Stožicah dobro vedeli, da je najšibkejši člen pri sprejemu francoskega prvaka Čeh Kamil Baranek, a se jim račun tedaj ni izšel. »Res je, iskali smo ga z začetnim udarcem, bil je naša prva tarča, a so ga soigralci dobro skrivali, zato smo servise preusmerili na Jablonskega. Ko ga je po polovici tekme zamenjal Kevin Klinkenberg, je s konstantno igro pri sprejemu in v napadu dokončno prevesil tehtnico na stran Toursa,« se stožiškega medsebojnega obračuna spominja kapetan Andrej Flajs. In v isti sapi med vrsticami razkriva, kje so še glavne rezerve slovenskega prvaka.