Slovenci sredozemske igre končali s 35 odličji

Slovenska odprava v Mersinu je osvojila kar 13 zlatih kolajn, šest več kot nazadnje v Pescari.

Objavljeno
30. junij 2013 16.40
afp/OLY-2012-BADMINTON-GBR-SLO
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Mersin – Slovenska odprava na sredozemskih igrah v Mersinu je uspešne nastope sklenila s še eno kolajno, za katero je v badmintonu poskrbela Maja Tvrdy. Slovenija se je v slabih dveh tednih okitila s 35 odličji, od tega 13 zlatimi, s čimer je na razpredelnici držav zasedla visoko sedmo mesto, tudi pred Srbijo in Hrvaško.

V primerjavi s prejšnjimi sredozemskimi igrami pred štirimi leti v Pescari je slovenska reprezentanca povečala tako skupno število kolajn (s 26 na 35) kot tudi zgolj bero zlatih odličij (s sedmih na 13). Tedaj je bila deveta najuspešnejša udeleženka iger, tokrat je sedma, švignila je mimo Tunizije in Srbije. Že zgolj navedeni podatki jasno povedo, da je vodstvo odprave z doseženim v Mersinu lahko zadovoljno in da je napredek Slovenije v druščini sredozemskih držav očiten. Edino črno piko je pritisnil škandal v ženski odbojkarski reprezentanci, ki je iz svojih vrst izločila nosilko igre, blokerko Nove KBM Branik Saro Hutinski, ki je priznala, da je pred prihodom v Turčijo (med proslavljanjem 22. rojstnega dne, ki ga je dopolnila ravno na prvi dan iger) uživala marihuano.

V slovenskem taboru so se zadnji dan od Mersina poslovili še z enim odličjem bronastega leska – v posamični konkurenci ga je prispevala badmintonistka Maja Tvrdy, ki je v malem finalu z 2:0 (16, 16) odpravila Italijanko Agnese Allegrini. »Vesela sem še druge kolajne v dveh dneh. Po dobljenem uvodnem nizu sem dobro začela tudi drugega, po premoru pa se mi je tekmica približala. V prelomnih trenutkih sem ohranila mirno kri in prikazala najboljšo igro, ko je bilo to najbolj potrebno. Italijanka mi je sicer dosti bolj ustrezala kot Turkinje, saj igra nekoliko počasneje, zato sem lahko lepo izpeljevala udarce. Obe turški igralki sta bili pred domačimi privrženci za razred pred ostalimi, kakovostno in po slogu sta blizu azijskim tekmovalkam, hitri sta, napak si domala ne privoščita,« je dejala prva nosilka turnirja Tvrdyjeva, ki jo po nekaj dneh premora že čaka začetek priprav za SP na Kitajskem. V malem finalu med moškimi Iztok Utroša ni bil tako uspešen, saj ga je Francoz Matthieu Lo Ying Ping ugnal z 2:0 (17, 17).

Odbojkaricam je spodletel naskok na stopničke, saj so morale po pravi srhljivki v malem finalu priznati premoč Hrvaški, ki je bila boljša s 3:2 (-19, 22, 22, -14, 13). »V ključnih trenutkih bi morale nekoliko bolj strniti vrste. V dvoboju enakovrednih nasprotnic so odločale malenkosti, žal smo potegnile kratko,« je pojasnila sprejemalka Živa Recek, ena od štirih legionark (še Monika Potokar, Sara Valenčič in Valentina Založnik) v izbrani vrsti. »Čeprav se domov vračamo brez odličja, čestitam igralkam za borbeno igro na celem turnirju. Dostojno smo se upirali veliki Turčiji, ki je igrala z udarno postavo, malo slabše smo nastopili zgolj proti Italijankam. Ostaja nekoliko grenak okus, saj bi s suspendiarno Saro Hutinski verjetno osvojili želeno kolajno,« je strnil selektor Oleg Gorbačov. Točke so prispevale: Mlakar 21, Recek 19, Potokar 15, Kučej 12, Založnik 10, Božič in Ajnihar po 1; pri Hrvaticah je bila daleč najučinkovitejša Samanta Fabris z 28 točkami.

Zadnji dan sredozemskih iger je nastopila tudi ritmična telovadka Sara Kragulj, ki je v mnogoboju zasedla 9. mesto. Enako uspešna je bila že v kvalifikacijah, v finalu pa si je v vseh štirih vajah privoščila nekaj drobcenih napak: »Danes mi ni šlo najbolje. Nisem prikazala vsega, kar znam, bila sem slabša kot v kvalifikacijah. Če bi ponovila nekatere sobotne predstave, bi prejela dosti boljše ocene. Malce sem razočarana, a mi bo izkušnja gotovo koristila v nadaljnji karieri.« Na zmagovalnem odru so se zvrstile Španka Carolina Rodriguez, Grkinja Varvara Filiou in Francozinja Kseniya Moustafajeva.


Najuspešnejše države sredozemskih iger v Mersinu:

Italija 185 kolajn (69 zlatih, 52 srebrnih, 64 bronastih)
Turčija 123 (46, 41, 36)
Francija 93 (24, 25, 44)   
Španija 81 (21, 31, 29)
Egipt 67 (21, 22, 24)
Grčija 59 (15, 18, 26)   
Slovenija 35 (13, 11, 11)   
Srbija 34 (12, 11, 11)   
Hrvaška 26 (11, 7, 8)